Израел продава шпионски софтуер на арабските страни

0
408

Правителството на Израел стана посредник в редица сделки по продажбите на шпионски софтуер, създаден от компанията NSO Group Technologies, за Обединените Арабски Емирства и другите страни от Персийския залив. Специализираният софтуер ще се използва предимно за откриване и следене на дисидентите, съобщи уеб изданието Haaretz.

Според изданието, компанията е сключила многомилионни сделки с Бахрейн, Оман, Саудитска Арабия, както и с емиратите Абу Даби и ОАЕ. Сумата на всичките сключени договори е за $250 милиона.

‘Продуктът, който в Европа се продава за $10 милиона, в Персийския залив може да се продаде десеторно по-скъпо’ – коментира Haaretz.

Според тази информация, представители на израелското правителство са взели участие в редица срещи на разузнавателните служби на арабските страни с топ-мениджърите на NSO, като някои от преговорите са проведени в Израел.

Програмното осигуряване Pegasus, разработено от NSO Group Technologies, дава възможност за следене и контрол на телефоните чрез приложението WhatsApp, което може тайно да управлява камерите на смартфоните и техните микрофони, което става от отдалечени сървъри. Новата версия Pegasus 3 е значително усъвършенствана и може да хакне смартфон само за няколко часа единствено по неговия телефонен номер. Освен това, разработчиците могат отдалечено да управляват програмата, да я изключват, да разглеждат различните данни в реално време и т.н.

интересно е, че програмата се самоунищожава, ако устройството, на което е инсталирана, пресече границата на Израел, Иран, Русия, Китай и САЩ.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари