fbpx
-4.2 C
София

Изследователи: Няма значение колко силни пароли използвате

Най-четени

Когато създавате парола за поредния нов акаунт, вероятно ще се водите по повечето познати правила, предназначени да затруднят хакерите: Използвайте главни букви, малки букви, цифри и специални символи. Изследователи от университета Карнеги Мелън обаче казват, че тези изисквания не правят паролата ви по-силна.

Lorrie Cranor, директор на CyLab Usable Security and Privacy Laboratory в CMU казва, че нейният екип е измислил по-добър начин за защитаване на профилите на потребителите. След като потребителят е създал парола от поне 10 знака, специално разработен инструмент за измерване на надеждността на паролата, ще започне да дава предложения, като например дали съдържа често срещани думи или символи, които присъстват в регистрите с потребителски имена и пароли, които вече са изтекли при изтичане на информация или има данни, че са често разбивани от хакерите.

Инструментът на Cranor и нейните колеги се отличава от популярните измервателни инструменти, като показва стойността на достоверност в процент, за разлика от останалите, които оценяват с приблизителна точност надеждността на паролата, които често просто проверяват дали в паролата се съдържат малки и главни букви, цифри, специални символи и други, а резултатите най-често се показват в цветови маркери.

Екипът на Cranor е провел и специален експеримент, при който е наблюдавал често срещаните грешки и масови явления, които се наблюдават при хората, когато избират нова парола за акаунт.

Един от проблемите, както установяват заключенията от наблюдението, е, че дори разнообразни откъм специални символи, паролите им масово са лесни за отгатване, тъй като повечето от участниците в експеримента следват едни и същи модели. Какво число избират хората, когато такова трябва да присъства в паролата им? Най-често това е 1 в края на паролата. Какви главни букви избират хората? Най-често това е „А“. Специални значи? Често това са удивителни.

Инструментът за измерване на паролата на CMU ще предложи съвети за подсилване на паролата като препоръки за други главни букви, специални символи и прочее, които биха подобрили надеждността на паролата. От екипа казват, че препоръките ще са свързани конкретно към всеки отделен случай на избор на нова парола, а не произволен съвет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Buttercup 2.18.2

LastPass 4.108.0

Swifty 0.6.12

1Password 8.9.14