Ако искате да видите как би изглеждал един наистина агресивен и враждебен изкуствен интелект, може да го направите в YouTube, където група изследователи обучават невронна мрежа под неспокойните звуци на грайндкор метал. И макар и доста плашещ, проектът ни показва нивото, до която е стигнала технологията.

Dadabots, хората зад любопитния експеримент, вече са тествали своята програма за писане на текстове на песни, използвайки невронната мрежа GPT-2 с 40GB публикации от Reddit, за да я обучат да създава изречения, а след това са наложили тези ѝ „умения“, изправяйки я срещу агресивните словоизлияния на вокала на Cannibal Corpse Джордж Фишър.

„За да отпразнуваме Хелоуин, ние обучихме мрежа, която създава безкраен музикален поток за убиването на хората, мъчения, некрофилия – един вид забавно и в същото време зловещичко, като „Живите мъртви“ – използвайки един от най-великите масиви от данни за всички времена – текстовете на Cannibal Corpse“, гласи описанието под видеото, в което не само текстовете, но и изображенията и музиката са алгоритмично генерирани.

По време на работата си, Dadabots срещат и очакван проблем, който обаче разрешават просто. „Проблемът беше, че от време на време се генерираха и политически натоварени пасажи (понеже първоначално я обучавахме в Интернет), така че трябваше да изключим това от цялостната картина и сега просто си убива хора“, споделя в интервю за Futurism един от основателите на Dadabots СиДжей Кар.Той обяснява също така че отделна невронна мрежа отделя вокалите от останалата част на музикалния поток и по този начин пишещият текстовете бот е стимулиран да „измисля“ следваща фраза.

Самите Dadabots вероятно не са ви непознати, тъй като ви разказахме за тях и през април с друг техен проект – отново свързан с генерирането на метъл музика от изкуствен интелект, но този път нещата са поставени на едно по-високо и доста плашещо ниво. И в същото време някак си забавно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари