fbpx
4.8 C
София

Изчистват езика за програмиране Go от „расистки“ термини

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В хранилището на езика за програмиране Go бяха направени промени по изчистване на документацията и оригиналните сорс кодове от потенциално оскърбителни за малцинствата термини като whitelist/blacklist (черен списък и бял списък) и master/slave (господар/роб).

В зависимост от контекста, тези политически некоректни думи са заменени с allowlist, blocklist, process, pty, proc и control.

„Има много дискусии по повод използването на тези термини в IT сферата. Не възнамерявам да повдигам още един спор. Ясно е, че има хора, на които тези термини предизвикват болка и които се чувстват нежелани поради използването на тези понятия не по технически причини, а поради тяхното историческо и социално съдържание. Това е достатъчна причина, за да бъдат заменени“ – каза Филипо Валсорда (Filippo Valsorda), ръководител на отдела по криптография и безопасност в отдела на Google по разработването на програмния език Go.

Предложените промени не са някаква прищявка на Филипо Валсорда, а обща тенденция в езиците за програмиране и информационните технологии. Аналогични промени вече са направени в RedisDrupalCouchDB и Django. Така например, в Django и CouchDB термините master/slave са заменени с leader/follower. Подобна е ситуацията с програмния език Python, но там ще се наложат промени в документацията на Linux, което няма да стане лесно.

Да напомним, че през 2004 година групата за мониторинг Global Language Monitor обяви master/slave за най-неполиткоректния термин на годината. В технологичната индустрия тези термини се употребяват много отдавана и са част от огромен брой стандарти, включително RFC 977 от 1986 от година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини