Илон Мъск обмисля интересна идея за създаване на мега корпорация?

8
3892

Илон Мъск оценява положително, че комбинирането на четирите му бизнеса в един гигантски холдинг на име „X” би било добра идея. Той сподели това в Twitter. Мъск притежава част от автомобилния производител Tesla, космическия гигант SpaceX, невротехнологичната компания Neuralink и производителя на транспортни тунели Boring Company.

Към момента само първата компания се търгува публично

YouTube създателят на съдържание и инвеститор в Tesla, Дейв Лий, попита Мъск в социалната мрежа какво мисли за такава мегакорпорация. Обединяването на организациите в холдинг ще му позволи по-ефективно управление, както и стартиране на нови дейности.

X ще се превърне в компания майка, чиято мисия е да „подсигури човешкото оцеляване и прогрес“, добавя Лий. Според него холдингът ще се превърне в най-значителното начинание в човешката история.

Идеята не цели да увеличи пазарната капитализация или цената на акциите на фирмите на Мъск. По-скоро ще му позволи да продължи да прави „големи залози за човечеството, имайки нужното време да ги управлява на ниво“.

„Добра идея“, отговаря Мъск на Лий.

Във видео на Лий, в което обяснява идеята, той казва, че самият Мъск преди е говорил за потенциалното създаване на такова обединение.

„Някъде преди около четири или пет години, Илон беше цитиран, че разглежда идеята за холдинг компания.“, споделя авторът, но без да посочва определен източник.

Лий е на мнение, че създаването на холдинга ще окуражи повече талантливи инженери да работят за Мъск. Ще позволи на четирите компании да комбинират своите департаменти за маркетинг и човешки ресурси. Това ще намали значително бюрокрацията и ще освободи капацитет за преследване на нови възможности.

Името “X” е в чест на X.com, онлайн банката, която Мъск създава през 1999 година. Тя по-късно се слива с Confinity и след това се превръща в PayPal. Мъск е собственик на домейна към настоящия момент.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари