fbpx
15 C
София

Илън Мъск: „Литиевите батерии са новия нефт“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В отговор на туит от тази сряда, в който за пореден път се казва, че без енергийна независимост няма как да има сигурност, Илън Мъск изрази съгласието си и добави от себе си, че „литиево-йонните батерии са новия нефт„.

По всичко личи, че акумулаторните батерии за електрическия транспорт са бъдещето. Засега нефтът все още е доминиращ. Но цените на бензина бързо растат, отчасти като последица от руската инвазия в Украйна – нещо, което е извън контрола на САЩ и американските компании.

Но потребителите вече съвсем ясно усещат натиска на по-високите цени. Според статистиките на Министерството на труда на САЩ инфлацията в страната е достигнала 9,1% през месец юни, пресметнато на годишна база. И именно цената на бензина определя по-голямата част от инфлацията. В САЩ цените на бензина са скочили с 63%, пресметнато отново на годишна база. Хората и компаниите започнаха да търсят други решения.

Високите цени на петрола станаха причина за рязко нарасналия интерес към електромобилите. Тази сряда американската автомобилна асоциация съобщи, че 25% от анкетираните американци заявяват, че техният следващ автомобил ще бъде EV. Всички посочват, че основната причина да преминат към електромобил е високата цена на горивата.

Ако преценката на Илън Мъск е правилна, то най-добрата стратегия в така създалата се в наши дни ситуация е инвестиране в създаването на нови технологии за производство на акумулаторни батерии с възможно най-голям капацитет и най-голяма плътност на енергията. Безспорно това би осигурило почти пълна енергийна независимост и съответно, сигурност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини