Илън Мъск относно остатъчната стойност на автомобилите

28
11312

Илън Мъск предупреди всички, които искат да си закупят нов автомобил за „падането на остатъчната стойност на бензиновите и дизеловите автомобили през следващите години„. Генералният директор на Tesla е уверен, че остатъчната стойност на електромобилите с времето ще се покачва.

Миналата година Мъск каза, че купувайки електромобил на Tesla, вие инвестирате в бъдещето. Според неговите думи, след няколко години купената днес Tesla ще може да се продаде при почти същата цена и дори и по-скъпо. Тоест, за разлика на обикновения ДВГ автомобил, цената на този актив ще нараства с течение на времето.

Това ще става благодарение на все по-съвършената система на автопилота, която ще става все по-добра чрез платени ъпдейти. По-късно Мъск заяви, че възнамерява с времето значително да увеличи цената на съвсем новия „Пълен автопилот“ (Full Self-Driving).

Идеята е, че електромобилите много по-бавно се износват от ДВГ автомобилите и в тях няма масла, горива и т.н. Ето защо гаранцията на електромобилите на Tesla е 8 години или 150 000 мили пробег (за Model 3 – 100 000 мили) при съхранени 70% от капацитета на акумулаторния блок, който също се подменя в рамките на гаранцията.

Мъск подчерта, че съвсем скоро купуването на автомобили, използващи изкопаемо гориво, съвсем няма да е изгодно, понеже тяхната остатъчна стойност стремително пада. Продаването на подобен автомобил ще стане проблем, понеже само след 10 години в редица европейски градове тяхното използване ще бъде забранено.

28
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
22 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bruuuuum Brummm
Bruuuuum Brummm

Да не се притеснява. В Българи и другите африкански държави ще има търсене.

Ще поскъпват теслИте...
Ще поскъпват теслИте...

Ама само в мечтите на МОШЕника… :))) Повече от половината цена на една електричка са батериите и. Които деградират с времето и капацитетът им, респ. цената им, пада. Пък за забрана на коли с ДВГ е мноо-о-о-о-ого рано да се говори… Дори британците, които са с едни от най-строгите изисквания, смятат да прекратят производството на бензинови коли след 15 години. После има още 15 години, докато последните продадени коли остареят… Пък след средата на века, ако сме живи и здрави, ще видим кои ще са водещите производители на електромобили и колко ще струват…

mhm
mhm

Тва да не са ти руските батерии от едно време :D, само след 15 години единствено най-големите прошляци ще карат коли с двг, също като сегашните орки с каруците. Тесла прави нов завод в Берлин, до 5 години ще има фалирали немски автокомпании, щото в батериите и софтуера са изостанали с 10 години. Мрецедес не може да продаде 20 хиляди ел коли за една година.

Запознат
Запознат

Ти доста си далеч от реалността. В някакъв измислен свят живееш.
В Ирак, Иран или Сирия как мислиш толкова лесно ще преминат на ел. автомобили.
А скандинавските държави, а Индия ?
Проучи малко, защо е така и после може пак да се включиш с някакви по-умерени фантазии.

favr
favr

някой хора просто си мислят, че северна америка и европа са целия свят…

Dave
Dave

В UAE Тесла може да се види на всеки светофар. Когато и те минат на EV от къде ще си купиш бензин?

Запознат
Запознат

Там също на всяка Тезла могат да се видят поне 20 луксозни автомобили.
Да не ги изброявам марките, всеки ги знае 🙂

Dave
Dave

Сега може утре няма да може и така.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Пак хора, без покритие на думите си, говорят уверено, на база новинарски сайтове.

Станислав
Станислав

Едно нещо над което малко да се замислим. Цената на бензина и нафтата би ли била такава ако има двойно по малко потребление?

Dave
Dave

Много по скъпа ще стане, ще се продава само в определени магазини със специално разрешително.

ronsim
ronsim

Значи ли че след 10 години ползване ще мога да продам старата Тесла и да си купя 2 нови?Да ми подари една Сега Аз му обещавам че ще му я върна след 10 години и той ще е на полза.

мда
мда

Не – казва ти че ако сега си купиш нов ел. автомобил или нова печка на нафта след 10 години ще можеш да продадеш ел. автомобила за много по голям процент от началната инвестиция от колкото си инвестирал в нафтовата печка.
Така ясно ли е?

мне
мне

След 10 години една добра дизелова кола е още сравнително нова, има поне 20 години живот и се продава за около 10-15% от началната си цена. Докато теслАта след 10 години ще е с тотално издухани батерии, а амортизацията на купето и ходовата част ще е същото, като на дизела. Или по-голямо, щото МОШЕника със сигурност залага в електричките си модули за програмирано остаряване, като във всяка съвременна електроника. Така че стойността и ще бъде точно толкова, за колкото се съгласят да ти я изкупят на вторични суровини.

мда
мда

До „МНЕ“ И кое точно му се износва толкова на Теслата… Ролки и ремъци и трансмисия дето ги няма или накладките които се ползват само при аварийно натискане на спирачките. А на батерията дават гранация 70% запазен капацитет след 8 години – иначе безплатна смяна… А и като заговори за планирано остаряване защо смяташ че такова не е заложено в дизела… Ако знаеш колко части са пластмасови – (които трябва да са метални) в новите дизели и бензин … Така че вероятността да дадеш дизела за вторични суровини след 10 години може и да е по голяма от Теслата. Ама… Виж още »

мне
мне

МДА, ти книжка имаш ли? Ходова част на автомобила знаеш ли какво е? Или само зяпаш клипчета в тубата и точиш лиги? Ела да намериш пластмасови части, които трябва да са метални, в S6-цата ми, 3000 кубика дизел. Ама ако не успееш, ще получиш от мен една кожена част в дупка по избор :)))

Бай уй
Бай уй

ХАХАХАХАХА

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Лит

quake
quake

„добра“ и „дизелова“ не са определения, които могат да бъдат използвани заедно, защото са взаимно изключващи се. Дано близките 10 години съвсем да изчезнат!

Запознат
Запознат

Приказките на Мъзг са глупости и разбира се поредната реклама.
Същото е и с един компютър или пералня. Какви са им цените след 10 години ? Цените стремглаво слизат надолу.

Между другото някой виждал ли в емирствата шейх да се вози в Тезла ?
Или да си е купил 10 Тезли с различни орнаменти от злато и диаманти ?

Dave
Dave

Цените на Теслата на старо скочиха почти двойно за последните 1-2г. за справка мобилето. И още ще скочат. Ще дойде момент в който Тесла на старо ще струва повече от нова, понеже новата ще се чака с години от баклог.
А шейхове ще има с роудстърите.

Ще скочат ами!
Ще скочат ами!

Като МОШЕника само прибира депозити за нови коли, а като дойде време да ги достави – изсмуква си от пръстите поредното оправдание защо още не са готови… Ама до следващата година ще станат… честан пионерска… да ми умре кварталния, ако лъжа! :)))

Чук
Чук

Тесла е един голям балон, който отдавна щеше да е гръмнал, ако не беше изкуствено подкрепена от Чичо Сам, който я използва в икономическата война с Европа.

Йордан
Йордан

Бъдещето не е в автомобилите на батерии,а в тези на водород.
Немците работят по въпроса.

Климент
Климент

Да бъдещето е на Н двигателя. Който е електрически, но без батерия!

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Дано.. в момента, не е никак ефтин, ел.мотор е създаден, преди 50г. Воден също, но тепърва почваме електрически. Пра-внуците, може би ще видят стартова продукция на водород или вода. Аз ако съм шейх, един хамбар с нафта, 10-20джипа един модел, да има части и като стане големия катаклизъм, да съм сигурен, че дизелака ми няма да спре на -50, като Сибир. Не ме разбирайте погрешно, силно се надявам на двигател на вятър дори.

Emo
Emo

Работата е там, че самото бъдеще на автомобилите е под въпрос. По-точно на масовото производство на такива. Тези с ДВГ ще изчезнат бързо при това никой няма да ги вземе насила. Просто няма да има откъде да се купи гориво за тях, а това което намерите ще е нереално скъпо. Електромобилите ще са супер скъпи и самоуправляващи се. При една забрана за ръчно шофиране притежаването на автомобил в който само да се возиш ще откаже доста хора. Бъдещето е в обществения транспорт и градската мобилност с тротинетки или някакви там бъдещи джаджи. Работи се в посока на отпадане на необходимостта… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател

Всички сте далеч от истината. Първо една от малкото причини да виждате Кади-та е че са на газ от завода, щото никой нема да си похарчи багажника с скапания резервоар/бутилка за газ както правят в БГ. Същото важи и за водорода – просто пространство нема – но за Америка може там всичко е големо. То там сега се чудят какво да правят метана и го горят а вмсто това ще го преработват на водород. Но огромния петрол просто ще е фалираща икономика и ако нема метан нема да работи – но на водород и производството му от метан не значи… Виж още »