fbpx
4.8 C
София

Илън Мъск потвърди, че корпоративните патенти на компанията Tesla Motors са безплатни за всички

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Още през месец юни миналата година основателят, собственик и ръководител на Tesla Motors Илън Мъск каза на събрание на акционерите, че възнамерява да публикува всички патенти на компанията за обществено ползване. Тогава той написа следното в корпоративния блог: „Още вчера в централния офис в Пало Алто патентите на Tesla бяха закачени по стените. Те вече не са там. Те са снети, напълно в духа на open source движението и ще се използват за усъвършенстване на електромобилите“.

 

Вчера Мъск разсея всички съмнения относно патентите. Той разясни пред пресата, че патентите на Tesla Motors са достъпни за всички безплатно и без никакви ограничения. На въпроса, колко компании са се възползвали от това предложение Мъск каза, че не се води статистика за това, няма никакви преговори за използването на патентите и няма лицензиране.

Много аналитици считат, че бизнесът на Tesla Motors може да пострада не от конкуренцията от страна на другите автомобилни производители, а по-скоро от липсата на конкуренция. Възможно е това да е причина за смяната на политиката на компанията.

Не всички са съгласни с тази логика. Някои гиганти от Уолстрийт изобщо не се радват на това, че компанията разхвърля по такъв начин своята интелектуална собственост. Така например, инвеститорите от Technology Equity Strategies публикуваха голяма статия, в която искрено се възмущават от безотговорното поведение на Мъск.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
1Force1
1Force1
6 години

Ами че той не се е захванал. Аз също мога да наговоря куп „предизборни“ обещания и после да изпълня две-три, с които да си измия ръцете. Аре де, докажете че се е захванал не със всичко, ама поне с 50% от проектите, към които имал бил намерения. Наистина ли има такива безподобни балъци, че да повярват на някой, само щото е с голяма уста?

Компира
Компира
6 години

Ако беше от алчност, нямаше да се захване със толкова много проекти. Може да е мегаломан, но в алчност не можеш да го обвиниш. Рядко са хората, които имат визията и смелостта да опиташ да я реализираш, така че този човек заслужава уважение. Естествено че няма да изпълни всички проекти, за които говори, но съм убеден, че ще изпълни доста от тях. А създаването на електрическа кола, която да се продава, не е лесна задача, иначе всяка фирма производител, щеше да разполага с такава преди него.

1Force1
1Force1
6 години

Баце, имаше един иранец ли беше или някаква друга народност, ама със сигурност измамник. Той се представяше години наред и придоби мрежов авторитет, като някакъв велик учен и изобретател. Та той според негови твърдения, бил изобретил мини домашна електроцентрала вадеща ток от континуума, двигател перпетуум мобиле и още някакви дивотии. Даже беше ги пуснал в предварителна продажба. Едно от твърденията му беше, че ще си подари плановете на изобретенията на всяко правителство което ги поиска…В крайна сметка никой от заплатилите предварително някоя от джаджите не си получи покупката, нито едно правителство не получи планове и патенти. Кешето се скри нейде… Виж още »

MASTERDRE
MASTERDRE
6 години

в началото всички го смятаха за луд.. на края всички го поздравяваха като гений..

Нови ревюта

Подобни новини