fbpx
-1.4 C
София

Илън Мъск потвърди, че корпоративните патенти на компанията Tesla Motors са безплатни за всички

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Още през месец юни миналата година основателят, собственик и ръководител на Tesla Motors Илън Мъск каза на събрание на акционерите, че възнамерява да публикува всички патенти на компанията за обществено ползване. Тогава той написа следното в корпоративния блог: „Още вчера в централния офис в Пало Алто патентите на Tesla бяха закачени по стените. Те вече не са там. Те са снети, напълно в духа на open source движението и ще се използват за усъвършенстване на електромобилите“.

 

Вчера Мъск разсея всички съмнения относно патентите. Той разясни пред пресата, че патентите на Tesla Motors са достъпни за всички безплатно и без никакви ограничения. На въпроса, колко компании са се възползвали от това предложение Мъск каза, че не се води статистика за това, няма никакви преговори за използването на патентите и няма лицензиране.

Много аналитици считат, че бизнесът на Tesla Motors може да пострада не от конкуренцията от страна на другите автомобилни производители, а по-скоро от липсата на конкуренция. Възможно е това да е причина за смяната на политиката на компанията.

Не всички са съгласни с тази логика. Някои гиганти от Уолстрийт изобщо не се радват на това, че компанията разхвърля по такъв начин своята интелектуална собственост. Така например, инвеститорите от Technology Equity Strategies публикуваха голяма статия, в която искрено се възмущават от безотговорното поведение на Мъск.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини