Приключи презентацията в завода на Tesla в калифорнийския град Хоторн, където основателят и генерален директор на компанията анонсира следващия електромобил, откриващ нова глава в историята на Tesla.

Презентацията можеше да се наблюдава и в YouTube канала на компанията. Официално бе представен дългоочакваният електрически товарен автомобил Tesla Semi Truck. А едновременно с камиона, Tesla най-неочаквано представи и новия спортен електромобил Roadster.

Влекачът разполага с мощни батерии от нов тип и много специфичен външен вид, с който се различава от всичко, което може да се види по пътищата. Веднага се забелязва, че седалката е поставена в средата на кабината, а от двете страни са поставени два сензорни дисплея – левият за мониторинг на основните показатели, а десният – за стандартната навигация и управление на мултимедийната система.

Tesla Semi Truck е уникален. Електрическият товарен автомобил на Мъск се ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5 секунди, което е невероятно бързо в сравнение с който и да да е дизелов влекач. С максимален товар от 32 тона в ремаркето, ускорението до 100 км/ч е едва 20 секунди. При изкачване по наклон от 5 градуса, Tesla Semi Truck достига скорост от 100 км/ч, което е забележимо повече от 72 км/ч при дизелите. Под кабината са поставени четири електрически двигателя на задните оси – по един от двете страни.

Пробегът с пълен товар е 800 километра при средна скорост. Мъск подчерта, че повечето доставки в САЩ се извършат на разстояния не повече от 400 километра в едната посока. Друг важен момент е, че за 30 минути акумулаторният блок на Tesla Semi Truck се зарежда до 80% и товарният автомобил може да измине 643 километра.

Това далеч не е всичко. Влекачът е електрически и няма нужда от трансмисия, а с регенеративните спирачки камионът не се нуждае от компресор и от много от останалите компоненти на спирачната система на товарните автомобили.

И още, Tesla Semi Truck поддържа полуавтоматичен автопилотен режим, при който камионът може да следва колоната, да се престроява и да напуска магистралата без участието на човека. Мъск каза, че автономните електрически камиони ще намалят цената на превозите и едновременно с това ще повишат безопасността.

Производството на Tesla Semi Truck трябва да започне през 2019 година, но това ще зависи от успеха на Model 3, предварителните поръчки за който превишиха 500 000, а засега темповете на производство са ниски.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
7 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
000
000

НЯМА цена .
Няма Kw.
Ясна е работата.

....
....

Предполагат че трябва 680KW.

ььь
ььь

тоя па смешник

000
000

Тесла
загуба(Q3) = -619 мил $
пасивите(Q3) = +2,4 млрд $
нов дълг(Q3) = +2,7 млрд $

бгмит
бгмит

Ако не строят нови заводи и зарядни станции ще са само на печалба така че не ги мисли

SLAYER
SLAYER

Човека променя света. И както при всички преди него има много трудности и спънки. Отъпква пътя за другите след него. Недооценен сега но всички ще говорят за него в бъдеще. Както са били Никола Тесла и Томас Едисон. Битката е жестока.

А на горните коментари… седя си и им се смея. Овчиците не могат да излязат от кошарката.

Bulgur
Bulgur

Tесла има аманайсе патента зад името.Едисон в купуването и реализирането както и с изобретяването на електрическия стол… Какво г-н Мъск е изобретил? Да, прави това което и Бил Гейтс и Стив Джобс. Умее да върти останалите.. Относно показателите: – скания прави с пълна композиция 95км/ч за 22-24сек. Така че това не е чак показател – постигал 100км/ч по 5% наклон.. Ми супер но на електромотор под товар му трябва мнооого ток защото няма редуктор. Тоест напънеш го яко по баира и след него си аут.. – нямало нужда от компресори и други системи сато останалите.. Чудесно.. само че на нормален… Виж още »

иллко
иллко

абе вие хора ли сте, нормални ли сте? Мрем от болести, дъждовете са киселинни и напояват и без това отровената ни земя, която ни дава и без това отровена храна. Изчезват видове всяка година ОКОНЧАТЕЛНО!!! само защото температурата се повишава +1 C може да е фатално за екосистемите. Човека направи революция, създаде цял нов пазар, който да промени насоката на мислене на „краварите“ и на целия свят включително Китай. Вече се работи над батерии (за автомобили), които се зареждат за 5 минути. Тук Ганя стои и си чеши езика. Иска си нещастната нафтена печка без катализатори, за която плаща хиляди… Виж още »

Скептика
Скептика

Я по полека с определенията.. Би ли споделил как камион който може да измине 700км се зарежда за .. 40мин? А тесла ПД100? Това изисква почти мегават за камиона. От де толкова енергия? Ако в един квартал, има блок с 200 семейства и те имат електрически коли които искат за час два или полу денонощие да е готова заредена Колко електричество е това? Колко киловата трябва да е само за този квартал. Стопляш ли? На околовръстново на София трябва да има мини АЕЦ Сега си представи, че най-екологичната енергия в Европа е в.. Албания. Тоест не си преставяй – така… Виж още »

Екс
Екс

Велик!!! Промени света!
Дори (чисто теоретично) фалира, няма никакво значение – каквото е направено не може да се върне! Отвори очите на света тоя симпатичен ЮЖНОАФРИКАНЕЦ!!!
Не е той голям, ОГРОМЕН Е!

Скептика
Скептика

Tака е.. Пушиш трева в ефир.. никакви санкции. Правиш умишлено намеса на пазара на ценни книжа – следва плясване по врата.. и продължаваш. Нищо не е отворил. Нито пък Джобс е гуруту на електрониката.. Има проекти. Има и филма: кой уби зелената кола. Имаше прототип за електрически скейтборд върху който да се поставят всякакви купета от.. Дженерал Мотърс много преди света дори да бе чувал за Пейпал и на Мъск фирмите.. Тогава друг нареди да не тръгне това! За Приус да си чувал? Те направиха истинска революция много преди Мъск но тогава се смееха.. Сега е очеизвадно че Мъск има… Виж още »

mathur
mathur

Бахти краварската идиотщина…

Пенчо
Пенчо

Карай ЗИЛ и не ни мисли нас нещастен руснако

mathur
mathur

Браво „щастлив“ краварю….

Nikolai
Nikolai

Айде БГ разбирачите,разкажете на света в каква голяма заблуда живее.