Основателят и генерален директор на космическата компания Илън Мъск публикува в своя Twitter акаунт шеговит пост, с който уж разкри секретната комбинация от символи, даваща достъп до глобалния планетарен интернет, който милиардерът вече започна да изгражда.

Не казвай на никого, че паролата е „Марсианци“ – гласи съобщението на Мъск в неговия собствен блог. За едно денонощие постът събра над 5500 ретуита и около 40 000 одобрения. Потребителите на социалната мрежа положително оцениха чувството за хумор на Мъск, а много от тях му благодариха за добре свършената работа.

Шегата явно е свързана с вчерашното успешно изстрелване на ракетата Falcon 9, която изведе в орбита първите два сателита Tintin A и Tintin B, с които започва изграждането на планетарната сателитна система за осигуряване на глобален интернет. Двата сателита са в устойчива орбита и обменят информация със Земята.

Разработваната от Мъск сателитна система се нарича Starlink. Тя ще има 4 500 сателита на височина 1,1-1,3 хиляди километра. Още 7 500 космически апарата ще се намират в много по ниска орбита от не повече от 346 километра. Това е описано в официалната документация на SpaceX.

Първоначално се планираше Starlink да започне да работи през 2020 година, но очевидно това ще стане по-късно.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
11 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
НИКОЛА ТЕСЛАDarkfelaOZZYПиночетЙацкРоцк Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
0.0
0.0

Тя ще има 4 500 сателита на височина 1,1-1,3 километра

0.0
0.0

Още 7 500 космически апарата ще се намират в много по ниска орбита от не повече от 346 километра

0.0
0.0

Значи

346 км е МНОГО по ниско от 1,3 км

e-mil
e-mil

Пич, Черни връх е висок 2,3 км, а Мусала е на 2,9 км. Наистина ли смяташ, че сателитите ще са по-ниско от ТВ кулата на Копитото? 🙂

Nikolai
Nikolai

1,3 ХИЛЯДИ километра, май не можеш да четеш

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

За днес това е само втората новина възхваляваща „гения“ на Илон Мъск. Няма ли да напишетe дали Тесла Роадстар достигна планетата Марс? Или някоя молитва да прочетете? ^^

Окам
Окам

Ако Мъск изобщо е гениален в нещо, това е маркетинга. Просто няма втори като него, който не само, че успява продължителен период от време ежедневно да занимава медиите със себе си, но и съумява да обърне всеки провал в своя полза. Той си е отгледал тълпи от зяпащи го в устата фенове, прощаващи му безусловно всяка чаровно изтърсена безсмислица. Други медийни богове като Ким Кардашян или Лейди Гага изгряха и залязоха, но Мъск е вечен… поне докато не се спука огромния му финансов балон…

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Съгласен съм с вас, например компанията му Тесла моторс има претенците да е революционна и носител на нови технологи, а в същото време не може да продаде сто хиляди броя за една година. А Илон Мъск постояно обикаля да търси нови и нови инвеститори защото компанията е на загуба. Приликата с Бърни Мейдоф трябва да е леко плашеща, все пак и той беше много известен бизнесмен до преди десет години. ^^

Пенчо
Пенчо

Интерени умници има тука, Илън мъск прави коли от нови тип и праща най-евтините ракети в космоса а мангалите Ицко и Окам пишат трол коментари издавайки ниското си IQ. Кеф!

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Първо, научете как правилно се транскрибира името на Илон Мъск (на английски: Elon Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/).

Второ, Тесла (Tesla Inc.) произвежда електрически коли или наричани още електромобили.
Първите прототипи на електрическите коли са били създадени още през 1835 г., преди двигателите с вътрешно горене.
Първото превозно средство, постигнало скорост над 100 км/ч е електромобил и се нарича „La Jamais Contente“ (фр. „Вечно недоволната“). Рекорда е поставен на 29 април 1899 год. близо до Париж, Франция от белгиеца Camille Jenatzy.

Та казвате Тесла произвждали нов тип автомобили? Дори, вече не е смешна глупоста ви.

НИКОЛА ТЕСЛА
НИКОЛА ТЕСЛА

мисля че говориш пълни глупости , самият НИКОЛА ТЕСЛА за първи път през 1912 година демострира и съсдава тока на планетата земя с неговата кула и разпръсква ток на 33 километра по радио път.

Пиночет
Пиночет

Тролят защото не е създадено (и няма как да бъде създадено) в любимата има рашка кочина.

OZZY
OZZY

Умник си ти Пенчоооо,защото си захлюпен.Нищо революционно или ново няма в Тесла.Постоянната и реклама е голяма.Само Нисан произвежда два пъти повече ел коли.

Darkfela
Darkfela

Никъде не казват хората , че е измислил нещо революционно , но за разлика на това бута индустрията в правилна посока с по-бърза скорост отколкото тя би се движела , ако Tesla ги нямаше на пазара . Човека е визионер и прави важни неща , а вие можете само да бъдете мишки , дето църкат зад клавиатурите .