Илън Мъск счита, че батериите ще заменят керосина в самолетите след около 5 години

20
2058

Докато електромобилите постепенно изтласкват от пазара моделите с ДВГ, другите видове транспорт продължават да изгарят милиарди тонове изкопаемо гориво. Немалка част от въглеводородното гориво се използва в авиационния транспорт. Въпреки че започна да се появява информация за електрически летателни апарати, като например въздушни таксита с акумулаторни батерии, засега никой не възнамерява да започва масовото производство на самолети с електрически двигатели.

Основната причина да няма подобно производство е, че енергийната плътност на днешните литиевойонни акумулаторни батерии е десетки пъти по-малка от тази на керосиновото гориво. Илън Мъск отдавна обмисля да започне да проектира и изгражда електрически самолети и счита, че след около 5 години капацитетът на акумулаторните батерии ще нарасне до ниво, когато ще стане възможно производството на електросамолети, които могат да осъществяват дълги полети. Мъск сподели някои свои мисли в своя Twitter акаунт.

Мъск сподели, че според неговите разчети, направени още преди 10 години, литиевойонните акумулаторни батерии ще могат да заменят керосина , когато тяхната плътност на енергията достигне 400 Wh/kg. Днешните батерии имат плътност на енергията малко над 300 Wh/kg, което достатъчно само за полети на малки разстояния. Илън Мъск е убеден, че след не повече от пет години бариерата от 400 Wh/kg ще бъде прехвърлена. И тогава ситуацията със самолетите с електрически двигатели коренно ще се промени.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
10 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
д-р Събева
д-р Събева

Както до 2025 щеше да има колония на Марс, така и до 2025 ще бъдат заменени сегашните двигатели на самолетите с електрически.

TpueMacedonec
TpueMacedonec

Наистина не може да се замени, дори и ако плътността нарасне 2-3 пъти. Но принципно не трябва да го обвиняваме само по този коментар. Електрическите компоненти отварят интересни възможности за кобинирани двигатели и могат да изиграят съществена роля, особено за малките летателни апарати.

Симеон
Симеон

2022 е 1вият тестови полет само “самолета-ракета“(космически кораб).В момента се строи

Dave
Dave

@д-р Събева
„Както до 2025 щеше да има“ – тоест ти живееш вече в 2026 и видя че тези неща няма да ги има? Отделно на това човека казва че до 5г ще има такива самолети а ти с твоя мозък изчисли, че ще е до 25… интересен трол си. Аз не бих плащал на такъв, само да разваля имиджа на умните тролове които си заслужават парите.
Да не говорим че самолети на батерии и ел двигатели вече има от няколко години.

Technical
Technical

Това или ще минат на водород като совалките.

fuluhulobu
fuluhulobu

Elon Musk – остава си циркаджия. Докато има такива които да го цитират ще е на мода.

анонимен
анонимен

А дано да имаме повече като него и по-малко като тебе тогава 🙂

Симеон
Симеон

Вече има смаолет който лети на ток

Fly
Fly

Ел. самолети предполагат задвижване с витло което е неефективно и не работи добре на големи скорости и височини (където е ефективната фаза на всеки полет). За разредения въздух си трябва реактивна тяга ,иначе ще пъплим с 300-400км/ч. на 5-6000м. За презокеански полет това е малко. Така че споко – керосина скоро няма да си иде (ако въобще си отиде).

zoom
zoom

и като сложат въглероден данък от 500% примерно на полет , дали няма само военните да ги ползват тези полети :)))

favr
favr

то така са слага въглероден данък от 500%…

zoom
zoom

до favr

:)))

https://www.transportenvironment.org/news/growing-support-taxing-climate-impact-flying

https://carbonmarketwatch.org/2019/02/19/better-pricing-of-aviation-emissions-in-the-eu-is-needed-and-the-netherlands-is-championing-it/

https://www.carbontax.org/blog/2016/01/30/how-a-carbon-tax-would-cut-emissions-from-shipping-and-aviation/

само гледай … в канада вече има въглероден данък за вътрешните полети , скоро и в ЕС , въпрос на време е и в други държави и международните полети … както ще откажат за около 3-4 петилетки въглищните централи така ще премахнат и керосина от авиацията …

Надблюдател
Надблюдател

Реално то въздух има и на 50 км височина просто е по разреден то SR-71 как лети докато руснаците не направиха ракети да ги свалят . И не просто по голямо витло си трябва – има даже вече витла които телескопично се променят примерно на ниски височини ще са 1.5 метра дълги на високи ще са 3 метра – проблем няма – скоростта виж тя е проблем защото самолетните витла са ограничени от аеродинамиката. То не е случайно че всичките самолети има уинглети – едни перки на края на крилете на Боингите те дават 7% повече тяга отколкото без тех.… Виж още »

zoom
zoom

за кратките полети с по няколко човека вече има работещи решения , ей го на словенците – 2 евро за гориво на час :))) :

https://www.pipistrel.ad/training/alpha-electro

а това е проекта на airbus за хибрид , първи полет 2021 :

https://www.airbus.com/innovation/future-technology/electric-flight/e-fan-x.html

тъй че мъск не говори празни приказки , и горните два проекта не са единични случаи , а част от поне 200 проекта по света за хибридни и електрически самолети …

koko
koko

Ако не почнат скоро да добиват полезни изкопаеми от марс, не виждам как ще има достачни такива за на замята ако всичко запояне да работи с батерии .

Надблюдател
Надблюдател

То реално от течните горива които може да заменят керосина и са що годе еко е метанола – тоз който използват Чудовишните камиони и то сегашните самолети с турбореактивни двигатели спокойно може да си го горят – то доста танкове като Абрамс и руския Т90 са с газотурбинен двигател което е почти същото с разлика че не се използва реалтивна тяга а се върти ос. И тез танкове и двигатели горят практически всичко от нераздерена ракия или спирт за горене до това от бензиностанциите – е няма да могат да съхраняват метан и сигурно пропан-бутан без такава туба на корпуса… Виж още »

115
115

Мъск си е клоун, но много заблудени хора или пък мечтатели, му се връзват на фантасмагориите.

Technical
Technical

Мъск си пада клоун, но е визионер и бизнесмен. Той знае в кой бизнес да инвестира и учените да изобретяват за него. Когато оправят суперкондензаторите, той може да стане по-богат от Бил Гейтс, защото ще реши енергийния проблем. Батерии има във всеки часовник, лаптоп, смартфон и UPS на планетата, не само в електромобилите и в електрическите камиони. Илончо бърка в кацата с меда и ще докопа много мед. Не е глупав.

Пачи
Пачи

Мъск си е много свестен инженер ,не се съмнявайте в способностите му !Е ,друг е въпросът ,че не е наше момче……..

Мирослав
Мирослав

Аз ще отида още по-далеч и ще добавя, че самолети или друго летателно средство ще се придвижва със слънчева енергия. Технологиите ще се усъвършенстват до такава степен, че моментално слънчевата енергия ще се трансформира в задвижваща. Въпрос на време.