fbpx
-9.8 C
София

Илън Мъск счита, че батериите ще заменят керосина в самолетите след около 5 години

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Докато електромобилите постепенно изтласкват от пазара моделите с ДВГ, другите видове транспорт продължават да изгарят милиарди тонове изкопаемо гориво. Немалка част от въглеводородното гориво се използва в авиационния транспорт. Въпреки че започна да се появява информация за електрически летателни апарати, като например въздушни таксита с акумулаторни батерии, засега никой не възнамерява да започва масовото производство на самолети с електрически двигатели.

Основната причина да няма подобно производство е, че енергийната плътност на днешните литиевойонни акумулаторни батерии е десетки пъти по-малка от тази на керосиновото гориво. Илън Мъск отдавна обмисля да започне да проектира и изгражда електрически самолети и счита, че след около 5 години капацитетът на акумулаторните батерии ще нарасне до ниво, когато ще стане възможно производството на електросамолети, които могат да осъществяват дълги полети. Мъск сподели някои свои мисли в своя Twitter акаунт.

Мъск сподели, че според неговите разчети, направени още преди 10 години, литиевойонните акумулаторни батерии ще могат да заменят керосина , когато тяхната плътност на енергията достигне 400 Wh/kg. Днешните батерии имат плътност на енергията малко над 300 Wh/kg, което достатъчно само за полети на малки разстояния. Илън Мъск е убеден, че след не повече от пет години бариерата от 400 Wh/kg ще бъде прехвърлена. И тогава ситуацията със самолетите с електрически двигатели коренно ще се промени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини