fbpx
5 C
София

Илън Мъск: „Tesla отвори своите патенти, за да направи света по-чист“

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В стремежа си да направи света по-чист и да се опита да се пребори с промените в климата, през 2014 година Илън Мъск заяви, че ще открие патентите на Tesla Motors за всички желаещи. Направена бе важна забележка, че компанията няма да завежда патентни дела срещу компаниите, които добросъвестно използват технологиите на Tesla Motors.

Това бе един изключителен жест в епоха, когато технологичните компании защитават по съдебен ред дори и най-дребните технологични преимущества. Илън Мъск добави, че освен полагането на големи усилия за защита на планетата от замърсяване, компанията се стреми да постигне значителен прогрес в разпространението на технологиите за електромобили. Той каза още, че в централния офис на Tesla в Пало Алто е имало стена, покрита с патентите на компанията, които сега са махнати напълно в духа на отворените лицензи.

Илън Мъск отбеляза, че се съмнява в полезността на патенти, които носят печалби единствено на гигантските корпорации и на юристите, а не на изобретателите. Той счита, че патентите от подобен вид спират прогреса и самия дух на прогреса в тази сфера.

Този подход направи компанията Tesla Motors много известна сред широката общественост. Отварянето на патентите бе одобрено от ентусиастите на пазара на електромобили и от защитниците на околната среда. Мъск добави, че на пътя към създаването на отлични във всяко отношение електромобили е съвсем неправилно „да се поставят мини по интелектуална собственост“. В същото време, Мъск заяви, че компанията ще действа най-строго към всички корпорации, които използват предложените отворени патенти, за да представят на пазара стоки с надути цени.

Мъск обърна внимание на кризата, обхванала целия свят. Той отбеляза, че почти никоя от другите големи компании не работят върху създаването на по-чисти автомобили, използващи изкопаеми горива. А Tesla Motors не може самостоятелно да произведе и продаде такъв брой електромобили, които да се противопоставят на днешната криза с изхвърлянето на въглерод във въздуха. Основната идея на отварянето на патентите е по-бързото развитие на тези технологии за електромобили, чрез които планетата ще стане по-чиста.

Към днешен ден може да се каже, че идеята е много удачна. В редица държави търсенето на електромобили непрекъснато нараства и броят на екологичните транспортни средства непрекъснато се увеличава.

Да си припомним, че вчера Tesla публикува финансовия отчет на компанията. Общият доход за миналата година достигна рекордните $21,4 милиарда, а загубите на компанията, натрупани през годините, са намалели двойно, като паричните резерви на Tesla вече са $3,7 милиарда. Мъск добави, че дори и да започне глобална рецесия, Tesla пак ще произведе с 50% повече електромобили.

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
borisMan
borisMan
2 години

троловете, нещо…

Капиталист
Капиталист
Отговор на  borisMan
2 години

Чакат си тезите…

ббб
ббб
Отговор на  borisMan
2 години

троловете се възбудиха

Kiko
Kiko
2 години

Велик човек, достоен за възхищение!

Efix
Efix
2 години

Като чета статията и правя аналогия с фармацевтичната индустрия и филма „Le vie dei farmaci“. Тесла е иновативна компания от ново поколение – защо някой от другите automotive производители не си share-не патентите с целия свят?

Иван
Иван
2 години

Безпорно патентите са едни от основните фактори спъващи прогреса, в почти всяка индустрия. Вярно, „изобретателите“ по този начин защитават труда си, но в днешно време има толкова много компании които се изхранват от труда на другите именно чрез патентни войни, и буквално спират развитието на дадена технология – някой нарушава някаква част от патента и след това се принуждава да фалира. Скоро очаквам някой да патентова начина на дишане на човека и да се наложи да си плащаме затова, че сме живи. Винаги съм се възхищавал на Мъск именно заради смелостта му да разчупва статуквото, да не се съобразява с… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй
2 години

Браво. Чудесна инициатива. Сега остава да разберем кои точно са тези патенти? Ето един интересен цитат от инвестор: „Все по-ясно става, че Tesla е медиен феномен. Та компанията няма нито един патент, с изключение на тези, свързани с дизайна. Тя едва ли ще може и да предложи технологичен пробив в близките години. При стартирането си Tesla получи подкрепа от Daimler AG, но през 2014 г. германският концерн продаде своите акции. На свой ред Toyota участва в организирането на технологичния процес на американския производител, но японците през 2017 г. също се отказаха от съвместния бизнес с Tesla.“ Никъде в мрежата не… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй
Отговор на  тъй-тъй
2 години

И така, единственото, което успях да открия, след ровенето в нета, е едно списъче с няколко патентчета за мултимедия и свързаност: Bi-directional facsimile mechanism using the internet Publication number: 20020018236 System and method for initiating a telephone call utilizing internet initiation Patent number: 6185194 Interactive network directory service with integrated maps and directions Patent number: 6148260 Method and apparatus for an accelerated radius search Patent number: 6108650 Interactive network directory service with integrated maps and directions Patent number: 5944769 Засега намирам само това, а то е нищо – няма патенти за акумулатори, няма за бърз заряд, няма нищо интересно. Намерих… Виж още »

kashchey
kashchey
Отговор на  тъй-тъй
2 години

Има доста повече ,например – https://www.patentsencyclopedia.com/assignee/tesla-motors-inc/

10 стинки
10 стинки
Отговор на  тъй-тъй
2 години

Ей ги са ве
https://patents.justia.com/company/tesla
Ти къде си ги търсил, по вестниците ли?

тъй-тъй
тъй-тъй
Отговор на  10 стинки
2 години

Да, видях ги, благодаря ви колеги. Попрегледах ги, има наистина много интересни неща. Сега вече мога сериозно да кажа: Това е чудесна инициатива на Мъск, надявам се да е от полза за много хора.

Рецик
Рецик
2 години

Теслата, може ли да ми обясни, кой и как ще му рециклира батериите от таралясниците ?!
Едва ли !
Нещо взе да се огъва от към технологии. Каквото можал, поокрал навремето, сега само шикалкавим.

Симеон
Симеон
Отговор на  Рецик
2 години

След 560 000 км на модел Х капацитета на батерията е паднала едва с 13%
Купуваш си Тесла и забравяш забатерията.
Ако има проблем батерията ,което ще го видиш още в 1вият месец ще ти я подменят без пари.

115
115
Отговор на  Симеон
2 години

Ти вярваш ли си, че тези батерии ще издържат един милион километра?!? Ами то батерията на телефона ти издържа 2-3 години и приключва

assa
assa
Отговор на  Рецик
2 години

Какво са няколко батерийки 18650 или техния малко по-голям стандарт за 30-40 години пред 200 000 литра изгорена нафта? Я почвай да смяташ и те искам тук със защита на тезата ти, как батериите, които после пак могат да се рециклират ще са по вреди от тези 200 000 литра нафта, защото то става на 1000 литра навта 30 батерийки.

Катил Чаушев
Катил Чаушев
Отговор на  assa
2 години

А ти докато станат на батерии тия батерии колко енергия и разходи имаш..Чакай да видя: – кариерен багер – нафта – кариерен самосвал – нафта – превоз на рудата до обработка – 90% камиони – нафта – обработка на рудата – машини (смазване на елементите по тях) нефтопродукти – доставка на готовите батерии – кораби , камиони (нафта) – доставка на готовите автомобили по света – кораби, автовози (нафта) – зареждане на автомобилите: ядрена енергия (радиоактивна, брутално замърсяване), газови и топло централи (въглища газ) – за създаването на самата батерия, химикали и опасни за околната среда продукти – стари батерии… Виж още »

Пенчо
Пенчо
Отговор на  Рецик
2 години

@Рецик, понеже си много умен искам да те всетна че батириите се рециклират от има няма 100г насам. Ти явно обаче не си забелязл досега и идваш да дадеш експертно мнение. Освен това батерията в Тесла няма нищо общо с тази в телефона ти която е ПРОГРАМИРАНА да се прецака след 2-3г. за да си купиш нов, въпреки че аз имам телефони на по 7-10г и са с оригинални батерии и все още нямат проблеми. Въпрос на навици е да се ползва батерията правилно.

10 стинки
10 стинки
2 години

Ашколсун, чуек.

Ссс
Ссс
Отговор на  10 стинки
2 години

Брау, най-свестния коментар чуек.

Чуек
Чуек
Отговор на  Ссс
2 години

Ка’ам ти чуек – Тесла на три континента!

Истината
Истината
2 години

Американците, никога не измислят нищо, те просто го крадат: Става дума за електрическата „Таврия“, произведена в заводите на ЗАЗ. Електромобилът е оборудван с четирикиловатов електромотор, който ускорява ЗАЗ-ката до 60 км/ч. Максималната скорост се достига за 8 секунди. Капацитетът на батериите на електрическата ЗАЗ-ка стига за изминаване на разстояние от 100 километра. Електромобилът обаче явно изпреварил времето си, а и не уцелил мястото. Той участва в Electric Marathon, но след това бива запратен в небитието, като в онези години никой не му обръща сериозно внимание. Мъск краде технологии за космическата си програма от Роскомос също! Това е един е*** гъз,… Виж още »

Катил Чаушев
Катил Чаушев
Отговор на  Истината
2 години

Гъз , ма същия като толкоз превъзнесения Jobs.. (aма че фамилия)
Умел шмекер. Патенти матенти.. Той лично не е открил нищо. Освен как да пуши марихуана в ефир. Ама виж, намерил начин да си взаимодейства с американските службици.. Заради гафа му само го погалиха..
А преди зазката има и други. Дори в БГ доста имаше АX Ситроенчета с ел мотори за градски автомобили.. Че и цял завод за електрокари имахме..

Нови ревюта

Подобни новини