fbpx
2.4 C
София

Инвалид с мозъчен имплант предизвика маймуната с чипа Neuralink

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

И двата съперника вече усилено тренират преди първата междувидова битка на умовете, която със сигурност ще бъде показана онлайн. Маймуната има по-голямо преимущество, понеже нейният имплант е по-съвършен и тя се е упражнявала повече. От друга страна човекът с мозъчния имплант се надява чрез това състезание да намери спонсор, за да си купи нов персонален компютър и неговото желание за победа е огромно.

Да си припомним че през месец април компанията Neuralink показа видео, на което маймуната с име Пейджър, която също има мозъчен имплант, играе цифров пинг-понг само със силата на мисълта си.

„Веднага щом видях това си казах, интересно, дали ще мога да победя тази маймуна“ – каза пред медиите Нейтън Коплънд.

В миналото Нейтън е претърпял пътно-транспортно произшествие и сега не може да ходи и дори да помръдне пръстите си. Но ръцете му са съхранили известна подвижност и той може да се справя със сензорния интерфейс на компютъра, като използва юмруците си. Преди 6 години той е получил мозъчен имплант, благодарение на който може да играе компютърни игри, а сега той възнамерява да победи маймуната на Neuralink в електронен пинг-понг, съобщи уеб изданието Technology Review.

Това състезание между два вида едва ли ще има значение за невробиологията, но без съмнение ще привлече внимание към проблемите на инвалидите, на които невроинтерфейсите могат да върнат възможността да общуват и да взаимодействат с околната среда.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
днес инвалидите, утре индивидите...
днес инвалидите, утре индивидите...
6 месеца

А след 20 години, като не можеш хляб от магазина да си купиш и билетчето в рейса да си платиш, ако не ти е имплантиран контролен чип в главата, ще си хапете задниците от яд, че сте го допуснали.

Мъск
Мъск

Ти вече имаш имплантиран чип в джоба, нарича се телефон. И най вероятно си купуваш хляб с него, така че що се коркаш.

Последна редакция 6 месеца от Мъск
Ти имаш такъв, Ванко, не аз :)
Ти имаш такъв, Ванко, не аз :)
Отговор на  Мъск
6 месеца

Аз не се бръсна с брадвата си, не цепя дърва с бръснача си, не говоря с компютъра и фотоапарата си, не влизам в интернет и не снимам с телефона си 🙂 А се „коркам“, защото това от джоба си човек може да го остави в къщи, когато поиска. А онова, което е имплантирано в мозъка му (или, в твоя случай – в субстанцията, заместваща липсващия мозък) – няма как.

Мъск
Мъск
Отговор на  Ти имаш такъв, Ванко, не аз :)
6 месеца

Ако се парализираш, като човека от статията няма да си такъв защитник на „свободата да не те чипират“ нали?
Хайде помисли с твоята субстанция, която ти наричаш мозък.
Ходи си НА селото от което идваш, гледай пшеница, меси хляб, кой те спира?
И 100 пъти съм ви казвал, не съм Ванко.

who
who

ТОва рано или късно ще стане. Въпроса е дали ще имаш избор (и възможност) да не си го слагаш.

Иван Михайлов
Иван Михайлов
6 месеца

Ще му е доста трудно да победи, маймуняците мислят по-бързо от хората и имат по-добра кратковременна памет.

Нови ревюта

Подобни новини