fbpx
5.2 C
София

„Инвестициите в нови въглищни електроцентрали вече никога няма да се възвърнат“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Според най-новите изследвания, инвестициите в планирането и строителството на нови въглищни електроцентрали вече никога няма да се възвърнат. Причината е бързото развитие на зелената енергетика. Инвеститорите, които сега влагат почти $640 милиарда в следваща нова въглищна мощност, никога няма да възвърнат парите си. А към 2030 година построяването на нова слънчева или вятърна електроцентрала ще бъде по-евтино, отколкото използването на съществуваща въглищна.

Поради бързото развитие на възобновяеми източници на енергия, инвестициите във въглища вече са губещи. Според финансовите оценки на компанията Carbon Tracker, още в наши дни строежът на нова въглищна електроцентрала е по-скъпо от изграждането на вятърна или слънчева.

Освен това, използването и поддържането на 60% от сега съществуващите въглищни електроцентрали излиза по-скъпо от строителството на нови зелени централи.

Към 2030 година вече в целия свят ще бъде по-евтино да се построи вятърна или слънчева ферма, отколкото да се поддържа и използва съществуваща въглищна централа.

Тази тенденция поставя под заплаха инвестициите във въглищната промишленост, отбелязва уеб изданието Electrek. Въпреки че много държави искат бърза декарбонизация, в света все още се строят или планират да се строят още над 1000 въглищни електроцентрали с обща мощност от почти 500 гигавата. В това строителство са вложени около $538 милиарда, които могат никога да не се възвърнат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини