fbpx
7.1 C
София

Индийската космическа агенция публикува първите снимки от Чандраян-2

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Индийската лунна мисия Чандраян-2 изпрати на Земята първите свои снимки на нашата планета, направени с една от камерите на модула за кацане Викрам. Индийският космически кораб започна подготовката за влизане в орбита около Луната.

Полезният товар на мисията включва множество научни уреди. Сондата носи със себе си три спектрометъра за изучаване състава на лунния грунт и търсене на вода, специализиран радар, прибори за изучаване на лунната йоносфера и екзосфера. Модулът за кацане е оборудван със сеизмометър, два спектрометъра за изучаване на пробите, взети от лунния грунт, прибор за изучаване на неговите топлинни свойства и сонда. От този модул трябва да излезе лунен роувър с шест колела, който ще изследва лунната повърхност.

Чандраян-2 вече извърши пет успешни маневри за издигане на орбитата, а при последната корекция на 6 август мисията премина в орбита с параметри 276×142975 километра. Според плановете, на 14 август ще бъде извършена маневра за влизане в траектория за приближаване към Луната, след което космическият апарат ще бъде уловен от лунното привличане и ще влезе в елиптична орбита около Луната. Към началото на есента височината на орбитата около Луната трябва да бъде намалена до 100 километра.

На 3 август, малко след четвъртата корекция за издигане на орбитата, бе задействана една от камерите върху модула за кацане. Тя направи няколко снимки на нашата планета и успешно ги излъчи към Земята.

Ако всичко премине по план, Индия ще стане четвъртата държава, успяла да осъществи кацането на космически апарат на повърхността на Луната.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Ганчо
Ганчо
2 години

Браво, браво господине!

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo
2 години

тоз модул прилича баш на лесли каручка със батерия като гледам снимките… 😀

Димитър
Димитър
Отговор на  Fermin Trujillo
2 години

🙂 Ногу е шукаритетна, бате!
Майтапа настрана, индийците всичката им мара втасала, космоса тръгнали да завладяват.

Нови ревюта

Подобни новини