Индийската орбитална сонда откри модула за кацане Викрам

4
777

Орбиталната сонда на индийската мисия Чандраян-2 успя да открие на повърхността на Луната модулът за кацане Викрам, с който на 7 септември се изгуби връзката при финалния етап на кацането. Информацията е на индийската организация за космически изследвания.

Чандраян-2 е втората индийска лунна мисия, която стартира през месец юли тази година. Тя се състои от орбитална сонда, която сега се движи в орбита около Луната с параметри 125 х 96 км и модулът за кацане Викрам. Той носи със себе си лунен роувър с шест колела и трябваше да осъществи меко кацане в района на южния полюс на естествения спътник на Земята. Но на най-последния етап от кацането, на височина 2,1 км от повърхността на Луната, Викрам напусна планираната траектория и връзката с него прекъсна.

Два дни след неудачното кацане сондата е получила топлинни изображения на повърхността на Луната, на които според специалистите, е бил намерен Викрам. Засега тези снимки не са публикувани, а индийските специалисти правят опити да влязат във връзка с този модул. Според непотвърдени данни, Викрам се намира на 500 метра от планираната точка на кацане и е преобърнат. Предполага се, че апаратът е загубил ориентация при спускането и в крайна сметка се е ударил в повърхността на Луната.

Няма никакви забележки по работата на орбиталната сонда. Тя трябва да работи минимум една година и да търси наличието на вода на Луната с помощта на разнообразна научна апаратура.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Зоро
Зоро

Как преди 50 години са кацнали успешно с ръчно пилотиране и бородови компютър с мощност на Елка… а сега въпреки супер-технологиите не могат?!
Вече 2 или 3 апарата се разбиха при опит за кацане.
Да бяха копирали схемите на Луноход 1 от 1970 година…

Тони Стоянов
Тони Стоянов

Да бе и не само са кацнали а са закарали джипка и е имало возене, разходки, голям купон пък и са си тръгнали накрая. То сорс кода на Аполо 11 го има в github може да го потънат на едно Ардино и да карат яко

Илиев И.
Илиев И.

Както е имало няколко индустриални революции,така Изкуственият интелект ще остави безработни милиони хора по света.
Една Индустриална и роботизирана страна,като Япония е пионер в новите технологии и ИИ.
Фантастиката ще оживее,като Роботизираните системи на Изкуствения интелект ще изправят света пред нов Апокалипсис и ядрена война.

Jossbomon
Jossbomon

На краварите и на руснаците им забраниха да се „прилуняват“, сега иде ред на индийци и китайци. Още не му е дошло времето да „получим разрешение“ за тази дестинация…