fbpx
-0.2 C
София

Индийски специалист заведе дело срещу Cisco понеже 90% от индийските IT работници са от висшата каста

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

IT специалистът Джон Доу, истинското име на който е скрито с този псевдоним, в продължение на 20 години е писал софтуер за Cisco, сега заведе съдебно дело срещу компанията. Индиецът, който е от кастата на недосегаемите (на някои места недокосваните), заяви че големите технологични компании от Силициевата долина допускат съвсем открита кастова дискриминация. Според него, над 90% от индийските IT специалисти в САЩ са представители на висши касти.

Подателят на съдебния иск посочва, че той е завършил Индийския технологичен институт. Неговият колега е завършил същия институт, но е израснал в Бомбай като представител на висша каста. След като видял и познал Доу, той незабавно започнал да му се подиграва пред другите индийски служители от висшите индийски касти, които също работят в Cisco. Една от най-жлъчните подигравки била, че Доу е успял да влезе и завърши този институт единствено благодарение на държавната помощ от 80-те години за подпомагане на низшите касти.

Когато Доу съобщил в отдел Човешки ресурси на Cisco, че възнамерява да подаде жалба за това отношение към себе си, там изглежда са му казали, че кастовата дискриминация не се преследва. След това той е бил понижен от заеманата ръководна роля в два проекта. В съдебния иск се казва, че натискът от страна на по-старшия колега продължава вече над две години и той като по-старши, не му е давал никакви бонуси и го лишил от каквато и да било възможност да се издигне в работата си.

След това този началник на Доу се сменил с друг, също IT специалист от по-висша каста, който завършил същия институт в Индия. Той разбрал, може би от слуховете, а може би от социалните мрежи, че неговият подчинен е от една от най-низшите касти и тормозът продължил.

Cisco категорично отрече обвиненията на индиеца. Компанията заяви пред медиите, че се ‘стреми да създава работни места за всички’, както и че ‘има надеждни методи за разкриването на подобни проблеми и тяхното разследване’.

Но този съдебен процес предизвика цяла вълна от жалби и оплаквания от индийските IT специалисти от кастата на недосегаемите, които споделиха за тормоза, оказван им от представителите на по-висшите касти. Над 250 индийци, работещи в големи компании като Google, Facebook, Microsoft, Apple и Netflix са съобщили за масови унижения, преследвания, издевателства и намеси, които им сриват кариерата.

В подадения съдебен иск Доу посочва, че повечето индийци гледат на далитите, които са от кастата на недосегаемите, като на хора от някакъв по-нисък клас и дори ‘друг сорт’, понеже този социален кодекс в Индия се предава от поколение на поколение от дълги години. В крайна сметка индийският служител може да е експерт в разработката на мрежови рутери или в създаването на визуални интерфейси с използването на ИИ, но представителите на висшата каста винаги избират някои от своите, дори и да не умее много.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини