Индия въвежда нови стимули за привличане на производители на смартфони

0
253

Индия засилва амбициите си да се превърне в основен производствен център на смартфон индустрията с приемането на нов многомилиарден пакет от финансови стимули за насърчаване на световните производители да инвестират в страната.

Стимулите ще дойдат под формата на т.нар. „схема за производствено-свързано стимулиране“ или PLI, която ще бъде на стойност от 6,65 милиарда щатски долара и обещава да изплаща на одобрените производители на смартфони парични компенсации на стойност между 4“ и 6% от общите им продажби на смартфони, произведени на територията на страната през следващите пет години.

Правителството на Индия вече е одобрило 16 производители на смартфони, които ще могат да се възползват от схемата, които вече имат инвестиции в страната или планират такива в близко бъдеще. Сред тези компании влизат и имена като Samsung, подизпълнителите на Apple Foxconn, Wistron и Pegatron и няколко местни производители.

Индийските смартфони

Надеждите на правителството са инициативата да увеличи инвестициите, да създаде стотици хиляди работни места и да реализира дългогодишната амбиция да правителството да увеличи износа като част от по-широката икономическа стратегия на страната. Счита се, че помощта, която ще получат само подизпълнителите на Apple се равнява на 900 милиона щатски долара.

В последно време Индия става все по-популярен избор за производителите на електроника, отчасти поради големия вътрешен пазар, но и поради несигурните и постоянно променящи се политически условия в други държави.

Китай от години представлява огнище на технологичната индустрия, но опасенията относно икономическата рецесия, нарастващите разходи за работна ръка и продължаващото търговско напрежение със САЩ накараха много производители да търсят алтернативи. Сред алтернативните държави са не само Индия, но и Тайланд и Виетнам.

Samsung и Sony затвориха окончателно фабриките си в Китай, докато Apple, която отдавна разчита на Китай за бързото сглобяване на своите устройства и производството на компоненти, също се стреми да диверсифицира веригата си за доставки поради същите, изброени по-горе причини.

Смята се, че между 15 и 30 процента от производствените дейности, които се извършват в Китай, могат да бъдат преместени в други страни, като сред кандидатите са Индия, Индонезия, Малайзия и Мексико. За да се случи подобно нещо обаче, биха били необходими няколко години, за да може да бъде преместена дори част от производството извън Китай предвид сложната и комплексна екосистема, която е създадена в страната. И въпреки всички усилия, някои експерти смятат, че преместването на определени дейности в други страни е на практика почти невъзможно, заради огромното ноу-хау и специфичност на веригите за доставки, които не могат да бъдат повлияни лесно от една или две частни корпорации.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари