Професор Сиватхан Пиллаи от индийската организцаия за космически изследвания (ISRO) заяви пред агенция IANS за намеренията на Индия да започне към 2030 година добива на хелий-3 от Луната. Ученият допълни, че подготовката на тази мисия е вече започнала и тя е приоритет за неговата организация.

През следващите 10 години този план трябва да бъде реализиран, а към 2030 година ще започне промишленият добив на хелий-3.

С добив на хелий-3 възнамерява да се занимава не само Индия, но и Китай. Това е изключително перспективен източник на енергия. Но за неговото използване е необходимо да се контролира термоядрена реакция за дълго време. По всичко личи, че Индия и Китай нямат съмнение, че ще създадат подобни реактори, понеже влагат огромни суми в добива на хелий-3 от Луната.

Според пресмятанията, 0,02 грама хелий-3 по време на термоядрен синтез могат да дадат енергия колкото 1 барел нефт. Само 40 тона хелий-3 са достатъчни да осигурят на необходимата на САЩ енергия за една година.

Лунният реголит е богат на хелий-3, натрупан в най-горния тънък слой на Луната в продължение на милиарди години облъчване от слънчевия вятър.

Според World Security Network, цената на добива на 1 тон хелий-3 от Луната ще струва около $3 милиарда и това е икономически изгодно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари