Индия изгуби връзка с лунния модул за кацане в рамките на мисията Чандраян-2

11
912

Изглежда че опитът на Индия да осъществи кацането на космически апарат на повърхността на Луната ще бъде неуспешен.

Първите етапи на Лунната мисия Чандраян-2 преминаха съвсем гладко без какъвто и да било проблем. Но преди няколко часа на височина 2,1 километра от повърхността на естествения спътник на Земята връзката с модула за кацане Викрам бе изгубена. Викрам трябваше да достави на повърхността на Луната роувъра Прагаян с помощта на който трябваше да бъдат извършени редица научни изследвания.

Кацането на Викрам ставаше точно по предварително набелязания план, но на височина около 2,1 километра от лунната повърхност връзката с наземната станция прекъсна. Информацията съобщи ръководителят на индийската агенция за космически изследвания (ISRO) Кайласавадиву Сиван (Kailasavadivoo Sivan). Той не уточни кога ISRO ще може да даде информация за съдбата на Викрам. Наблюденията показаха, че траекторията на модула се е отклонила от планираната.

Астрономът Сис Баса (Cees Bassa), наблюдавал мисията с помощта на радиотелескопа LOFAR, съобщи в своя Twitter акаунт, че всички получени данни показват, че индийският модул за кацане се е разбил в повърхността на Луната.

New York Times написа, че засега Индия не може да бъде включена в списъка със страните, успели да доставят на Луната собствен космически апарат. Тази година това бе третият опит за кацане върху спътника на Земята. Китай успя да направи това, а израелският апарат имаше същата съдба като индийския.

По принцип е възможно Викрам да е продължил да работи в автоматичен режим, но засега връзка с него няма.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари