Индия изгуби връзка с лунния модул за кацане в рамките на мисията Чандраян-2

11
800

Изглежда че опитът на Индия да осъществи кацането на космически апарат на повърхността на Луната ще бъде неуспешен.

Първите етапи на Лунната мисия Чандраян-2 преминаха съвсем гладко без какъвто и да било проблем. Но преди няколко часа на височина 2,1 километра от повърхността на естествения спътник на Земята връзката с модула за кацане Викрам бе изгубена. Викрам трябваше да достави на повърхността на Луната роувъра Прагаян с помощта на който трябваше да бъдат извършени редица научни изследвания.

Кацането на Викрам ставаше точно по предварително набелязания план, но на височина около 2,1 километра от лунната повърхност връзката с наземната станция прекъсна. Информацията съобщи ръководителят на индийската агенция за космически изследвания (ISRO) Кайласавадиву Сиван (Kailasavadivoo Sivan). Той не уточни кога ISRO ще може да даде информация за съдбата на Викрам. Наблюденията показаха, че траекторията на модула се е отклонила от планираната.

Астрономът Сис Баса (Cees Bassa), наблюдавал мисията с помощта на радиотелескопа LOFAR, съобщи в своя Twitter акаунт, че всички получени данни показват, че индийският модул за кацане се е разбил в повърхността на Луната.

New York Times написа, че засега Индия не може да бъде включена в списъка със страните, успели да доставят на Луната собствен космически апарат. Тази година това бе третият опит за кацане върху спътника на Земята. Китай успя да направи това, а израелският апарат имаше същата съдба като индийския.

По принцип е възможно Викрам да е продължил да работи в автоматичен режим, но засега връзка с него няма.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

Най-вероятно са си мислили, че е на 2.1 км но да е бил вече „кацнал“

AxOx
AxOx

Не може да се изпрати малък апарат до най-близкия спътник на Земята (забрави да си го върнем обратно)… а иначе казват как скоро ще колонизираме далечни планети.
Все си мисля, че не космоса, а морето е което трябва да се колонизира. Има храна, вода, от там и кислород и гориво… изобщо прекрасни условия да се направи град под водата. Ама що да не изтреляме няколко безмисленни ракети и да замърсим атмосферата още повече.

Ебачев
Ебачев

Какви градове ша строиш под вудътъ ба, калъф?!

Половината планета е ПУСТИНЯ виж Африка, Близкия исток. Място бол.

Имаме чакъл – нямаме акъл….

AxOx
AxOx

Хаха 🙂 напълно прав сте Ебачев 🙂
Има един много важен факт… ако сте забелязали, че не липсата на терен е причина да искат далечни колонии, а това, че утре може да има трета световна и Земята да бъде една изродена от мутации и радиация планета.
Е, под океанското дъно ще има достатъчно защита от радиоактивните облаци… та ако ще търсим алтернатива, Земята е все още опция, а космоса не е, докато някой не измисли как да си произведем кислород и вода от нищото.. енергия вече могат да правят.

Oracle
Oracle

@Ебачев
Близкия исток …
Ех тоя правопис …

_nib_
_nib_

Циганска работа.Важното е връзката с катунЯ да не се губи.

Атанас
Атанас

Докато си говорим надути приказки, индийците отдавна са ни задминали. Същото се случи и със запада който внезапно осъзна, че Китай е станал свръхсила, която ще определя съдбата на света… Но всичко се свежда само до едно – едните работят здраво, другите – не, защото си мислят, че са родени по-висши. Докато заблудата на западняка е разбираема, то заблудата на Ганьо, превърнал държавата си в кочина (с действие и бездействие) е комична и жалка…

_nib_
_nib_

Наско.Бате.Това ли е най важното?Сигурно поне 500 милиона от тях нямат достъп до питейна вода и канализация.Космоса тръгналЕ да ми усвояват.Същата работа като нас-платиха накуп стари самолети,които ще получим след четири години…. когато ще бъдат още по-стари.Мерси за такова ,,задминаване“.За едно си прав-кочина сме.НО вече без прасета.Сал двуноги.

Кольо
Кольо

Тук в България, нямаме 500 милиона без достъп до питейна вода и канализация…Знаеш ли що умнико. Щото сме криво-ляво 6 милиона всичките.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Интересно 🤔, че очакванията ми (негативни 🙄) се оправдаха. Както мислех/писах в началото на мисията, никой не е питал собствениците (👽) на терена дали са съгласни … 😀. Все едно в твоя имот/нива/градина някой да прати някакви железа, да си джиткат насам натам … 😃 , може и да НЕ ти хареса ⏭️ 📴.

Oracle
Oracle

Спор няма – Индия е доста напред технологично спрямо България.
Само глупак не би го видял.
Ядрена държава, едно, друго …
Каквото и да си говорим, по-напред са.