fbpx
14.4 C
София

Индия строи зелен енергиен мегапарк с размерите на Сингапур

Най-четени

Индия току-що обяви плановете си за полагането на основите на съоръжение, което според официалните лица ще бъде най-големият парк за възобновяема енергия в света. Гигантският проект в района на Куч, западен Гуджарат, ще обхваща площ от 180 000 акра, която приблизително се равнява на площта на Сингапур, както става ясно от статия на агенция Франс прес.

След като строителните дейности приключат, паркът ще произвежда 30 гигавата електроенергия както от вятърни турбини, така и от слънчеви панели, като по този начин правителството на страната очаква да намали емисиите на въглероден диоксид с до 50 милиона тона годишно. За да добиете ориентировъчна представа, припомняне на онези от вас, които са гледали филма от 1985 г. „Назад в бъдещето“, че в него главните герои трябваше да успеят да генерират зашеметяващите 1,21 гигавата мощност, за да активират своята машина на времето – новото съоръжение на Индия ще произвежда 24 пъти повече енергия.

„Хибридният парк за възобновяема енергия ще бъде най-големият в света и ще генерира 30 000 мегавата мощност“, заяви премиерът Нарендра Моди по време на официалното откриване на парка, както съобщават от Франс прес.

Гигавати

Тези цифри засенчват дори най-големите слънчеви ферми в света. Индийският соларен парк Bhala, който в момента носи титлата за най-големия соларен парк в света, произвежда едва 2,245 гигавата мощност.

Австралия също има подобни амбиции, като има план да изгради най-голямата слънчева ферма в света, като произвежда планирани 10 гигавата енергия, разпределена в зона с размерите на 20 000 футболни игрища.

Съоръжението в Гуджарат ще бъде изградено в непосредствена близост до инсталация за обезсоляване, която ще преработва 100 милиона литра вода на ден, достатъчни за питейните нужди на около 800 000 души.

Според Франс прес, Индия има амбициозен график за въвеждане на възобновяемите енергийни източници. Страната планира да генерира 175 гигавата възобновяема енергия до 2022 г. и 450 гигавата до 2030 г.

При успешно реализиране на плановете на Индия, страната ще се превърне в една от най-екологичните в енергийно отношение държави в света. През последните няколко години, правителството на Индия пое по пътя на агресивни политики за привличане на частни инвеститори и концерни от целия свят, като тази инвестиция в сферата на зелената енергетика също ще има своята тежест, по отношение на атрактивността на страната за публично – частни партньорства и инвестиции в технологии и индустрия на бъдещето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини