fbpx
4.2 C
София

Индия ще опита за трети път да кацне на южния полюс на Луната

Най-четени

Историческата мисия на Индийската организация за космически изследвания са посети южния полюс на Луната приключи неуспешно миналия септември, когато космическият кораб „Чандарян – 2“ катастрофира при приземяването поради грешка при спиране. Нещастният край на роувъра обаче изглежда не попарват надеждите на Индия да опита още едно кацане в съвсем близко бъдеще. На пресконференция в сряда шефът на ISRO Kailasavadivoo Sivan потвърди, че третата лунна мисия, Чандарян – 3, е била дадена на преден план и може да стартира още през тази година.

Според доклад на India Today, мисията Чандарян – 3 ще бъде много по-евтина от Чандарян – 2 с обща стойност от 6,15 милиарда индийски рупии или 86,2 милиона долара. Чандарян – 2 събра 9,6 милиарда рупии. Новата мисия ще включва роувър и апарат за меко кацане и ще се опита да се приземи на същото място, на което трябваше да пристигне Чандарян – 2 – неизследвания досега южен полюс, където са открити огромни водни залежи от различни космически апарати в миналото, включително и първия „Чандарян – 1“.

Джитендра Синг, министър на космическия отдел в Индия, предложи Чандарян – 3 да се изстреля през 2020 г., но Шиван отбелязва, че датата на стартиране на мисията може да „прелее“ през 2021 г., тъй като все още се извършват полеви тестове, за да не се повтори същата злополука, която сполетя Чандарян – 2, а именно – фазата на финото спиране не се е осъществила по план, като е попречила на роувъра да намали скоростта си и това е довело до неговото разрушаване.

Чандарян – 2 е изстрелян на 22 юли 2019 г. и се състои от три космически кораба: апарат за лунно кацане, орбитър и лунен роувър. Въпреки че роувърът и апарата за кацане са били изгубени по време на катастрофата, орбитърът остава в действие около Луната и се очаква да продължи проучването на най-близкия космически съсед на Земята в продължение на следващите седем години. Първият лунен кораб – Чандарян – 1 изигра огромна роля в откриването на вода в течно състояние на лунната повърхност.

Какво се случи с Викрам и Чандарян – 2?

Припомняме, че в късната есен на 2019 г., Индия изгуби всякаква комуникация с модула Викрам, част от Чандарян – 2. Макар и случаят да бе разплетен, непредвидимостта на космоса излезе твърде скъпо на Индия – държавата трябваше да организира собствена спасителна космическа акция за откриването на изгубения роувър, която завърши неуспешно. След това в операцията по откриването на Викрам се включи дори НАСА, които също не успяха да засекат модула. Едва в края на ноември, Индийската правителствена асоциация разкри какво е довело до провала на Викрам, но не и къде се намира той в момента, което неведение все още продължава. Според НАСА, възмoжнo e Bиĸpaм дa ce нaмиpa в cянĸa или извън зoнaтa нa тъpceнe. Πopaди ниcĸaтa гeoгpaфcĸa шиpинa, пpиблизитeлнo нa 70 гpaдyca нa юг, paйoнът ниĸoгa нe e нaпълнo cвoбoдeн oт ceнĸи

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини