Инженери стимулират създаването на кости с помощта на триизмерен принтер

0
29

Изследователи са успели да създадат с триизмерен принтер материал, който наподобява на човешките кости и може да се използва при лечението на травми и други наранявания. Според специалистите полученият продукт може да се добавя към наранените кости, за да се стимулира производството на нови клетки, предаде BBC.

Още преди няколко месеца ви съобщихме за учени, които произвеждат кръвоносни съдове, като това отново става реалност благодарение на възможностите на модифициран триизмерен принтер.

Когато костите са възстановени и материалът, създаден от триизмерния принтер вече не е нужен, той се разтваря сам без да предизвиква странични ефекти. Технологията може да се използва и за производството на цели изкуствени кости, които са точно по мярка за отделните пациенти. Създателите на системата твърдят, че лекарите ще могат да я използват в работата си до няколко години.

Експериментите с триизмерния принтер и изкуствените кости са извършени във Вашингтонския щатски университет. Резултатите от научната дейност са били публикувани в списанието Dental Materials.

Специалистите са използвали като „мастило” за костния принтер специална керамична пудра, а след това в компютъра са въвеждали параметрите на желания продукт. Останалата част от работата машината е извършвала автоматично.

В момента усилията на учените са насочени към създаването на временни кости, които се разграждат с времето и отстъпват място на истинските, които постепенно възвръщат плътността си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари