fbpx
4.2 C
София

Триизмерен принтер може да създава годни за употреба кръвоносни съдове

Най-четени

В миналото принтерите бяха просто устройства, които помагаха на хората да разпечатват на хартия текст и изображения. После бяха създадени триизмерни принтери, които можеха да работят с разнообразни материали, от които да създават цели предмети. Сега технологиите са издигнати на ново, по-високо ниво, тъй като последните модели триизмерни принтери вече са способни да изработват цели кръвоносни съдове, които са годни за имплантиране в човешкото тяло, информира BBC.

Една от най-големите трудности при създаването на изкуствени органи е тяхното кръвоснабдяване. Благодарение на кръвта те получават хранителни вещества, които са им нужни за да функционират. Създаването на тънки кръвоносни съдове обаче е голям проблем за учените. Поне така беше преди да започне производството на изкуствени такива чрез специални принтери.

Екип от Института Фраунхофер в Германия е успял да направи триизмерен принтер за кръвоносни съдове, който използва техника, наречена с термина мултифотонна полимеризация. Всички подробности около успеха на учените ще бъдат представени на изложението по биотехника, което ще се проведе в Германия през следващия месец.

По света има изключително голям брой пациенти, които се нуждаят от животоспасяваща трансплантация, но много от тях не успяват да доживеят до деня, в който ще получат това, което им трябва, тъй като наличните органи са много по-малко от нуждаещите си. Само през тази година в Германия са се появили нови 11 хиляди болни, които чакат за трансплантация на някакъв орган. Откритието на учените от Института Фраунхофер може да спаси живота на много хора.

Тъй като донорите на органи са много по-малко от нуждаещите се, учени по целия свят работят по създаването на лабораторни тъкани, способни да заменят оригиналния орган, който по някаква причина вече не работи. За да функционират изкуствените органи се нуждаят от надеждно кръвоснабдяване, което се извършва от тънки и изключително сложни кръвоносни съдове. Правени са множество опити за създаване на артерии в лабораторни условия, но на този етап изглежда, че германските учени са най-близо до успеха.

Немските учени са добавили два специални лазера към своя триизмерен принтер и по този начин са получили изкуствени кръвоносни съдове, които са миниатюрни и много прецизно изработени. За да се избегне отхвърлянето на импланта от страна на организма, повърхността на изкуствения съд се покрива с неутрални молекули от биологичен материал. Подобни молекули има и в „мастилото” на триизмерния принтер, който „печата” съдовете.

С решаването на най-голямото предизвикателство пред създаването на изкуствени органи ще стане възможна подмяната на различни части от човешкото тяло, които са атакувани от някоя болест или просто са остарели и износени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини