fbpx
-0.2 C
София

Интернет доставчици отказват да блокират IP адреса на Pirate Bay

Най-четени

Скоро Пиратският Залив обяви нова версия на сайта си с нов IP адрес, подходящ за прокси-сървърите. Това означава, че клиентите на интернет доставчиците, които са блокирали стария адрес заради съдебните наредби, отново ще имат достъп до страницата. В Холандия, анти-пиратската група BREIN вече се бори за налагане на нова цензура. Въпреки това, изглежда някои доставчици отказват да поемат топката, а няколко предизвикват цялата блокада.

Следвайки по-ранна наредба, двама от най-големите интернет доставчици в Холандия – Ziggo и XS4ALL започнаха блокиране на достъпа до The Pirate Bay и с това преди две седмици анти-пиратската организация BREIN отбеляза поредна победа.

На 10. май, Съдът в Хага нареди на още пет доставчика – UPC, KPN, Tele2, T-Mobile и Telfort да блокира два IP адреса на Pirate Bay и още 20 домейна до десет дни или в противен случай трябваше да платят глоби от 250 000 евро.

В първата наредба бе дадено разрешение на BREIN да добави нови IP aдреси, ако The Pirate Bay решат да променят своите.

Не е изненадващо, че Пиратския Залив направи това и добави версия на сайта си за прокси. BREIN веднага нанесоха ответен удар с наредбата Ziggo и XS4ALL да блокират IP адреса 194.71.107.80 до 10 дни или ги чакат глоби от по 250 000 евро.

Въпреки това, във втората наредба срещу другите пет доставчика Съдът реши, че с наредбата XS4ALL/Ziggo са отишли твърде далеч. Затова Съдът позволи на BREIN да цензурират само два IP адреса на Pirate Bay, забранявайки им да добавят повече. Това означава, че въпреки ветото, потребителите на UPC, KPN, Tele2, T-Mobile и Telfort ще могат да посещават сайта чрез IP адреса, посочен по-горе.

„Няма да отстъпим преди съдебна наредба!“, каза Ян-Вилем те Гусинкло Ойман, говорител на Tele2.

„Няма да отговорим на искането на BREIN“, каза говорител на KPN. „Нашата позиция е: няма спираме достъпа до интернет дестинации за нашите клиенти без Съдът да го налага.“

Това не е единственият начин, по който доставчиците се отбраняват, или по-скоро – отбраняват свободата на потребителите си. От първата наредба Ziggo и XS4ALL обявиха, че ще апелират и сега, при втората, Tele2 потвърдиха, че са направили същото.

„В момента BREIN иска да блокира The Pirate Bay, но утре може и да има други подобни групи, подготвящи списъка си с желания“, каза Tele2. „Наредбата е заплаха за интернет свободата в нашата страна.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини