fbpx
2.7 C
София

Ирландец иска да пренесе „Одисей“ на Джойс във виртуална среда

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Тази седмица се появи пореден чудноват проект за видеоигра, ползваща възможностите на виртуалната реалност. Става въпрос за проект, който ще ви направи част от смятаната от мнозина за най-добра книга на XX век „Одисей“ на Джеймс Джойс.

Оуен Кидни (Eoghan Kidney), ирландски аниматор и творец, се е заел със задачата да вкара желаещите в главите на двамата герои на известния роман Стивън Дедал и Леополд Блум. Кидни е качил проекта си във FundIt, с помощта, на който се надява да направи „В „Одисей“ (каквото е името на проекта) реалност.

„Одисей“ разказва за един ден от живота на Дъблин прекаран през мислите, странстванията и действията на двамата герои. Това, с което се отличава романът е използвания от Джойс похват на повествованието – т.нар. техника „поток на съзнанието“, но освен това, „Одисей“ изпъква с богатството на езика на Джойс, алюзиите, метафорите и хумора, с които си борави. Книгата е смятана за една от най-важните творби на модернистичното движение в литературата.

Проектът вече мина целта от 4000 евро, а мнозина споделят, че това ще е нещо, което самият Джойс би искал да види.

„Той би го харесал безпрекословно“, споделя за Polygon Грегъри Добинс, професор по английски към Университета на Калифорния. „Джойс вероятно щеше да се сприятели с Кидни, би го поканил да пият по едно, ако господин Кидни пие, и да го включи в различните сценарии и планове, които Джойс подготвя след публикуването на „Одисей“, за да популяризира и обясни книгата си“, добавя Добинс.

Още един специалист, Арлан Хес, който преподава ирландска литература и кино в колежа „Уошингтън и Джеферсън“ споделя мнението на Добинс. „Аз съм от тези, според които книгата трябва да се чете на автобусни спирки и в кръчми, и в бръснарски салони, а не в абаносови кули. Джойс е желаел книгата му да е повод за започване на разговори. Веднъж разбрали читателите по какъв начин да четат книгата, в стилистичен план, тя се отваря пред тях. Този проект е още един начин за разгадаване на тази мистерия“, обяснява той.

Кидни е избрал да започне своя проект, реализирайки първо третата част на книгата – „Протей“, който той смята за най-достъпния епизод в книгата, не само от гледна точка на графичното изобразяване на разказа, но и с оглед концептуалната реализация и стилистиката. „Протей“ пренася читателя директно в мислите на Джойс.

В третата част на книгата виждаме Дедал, който се разхожда по „Сендимънт Странд“, относително слабо посещаван плаж, а героят размишлява за своя живот и семейство. Тази част от книгата е написана в стил „поток на съзнанието“ и се отличава с наситени и мъгляви като значение препратки.

Кидни споделя, че „играещият“ ще използва VR технология, като да речем Rift, за да се разхожда по плажа, като ще чува глас, който ще му чете на глас книгата. „Те ще чуват мислите на Дедал, както са написани в текста, а след това тези мисли ще бъдат онагледявани около носещия шлема посредством текстови анотации, появяващи се в кръгозора му в реално време с текста. Играещият ще може да спира вървежа си, а с това и разходката на Дедал, и разглежда тези илюстрации, като ще може да вникне по-дълбоко в книгата и да разкрие в пълнота удоволствието, което тя доставя“, обяснява Кидни.

Брайън Креченте от Polygon коментира, че четенето на „Одисей“ изисква определено ниво на образование и знание, за да могат да бъдат осмислени и осъзнати всичките тези идеи, които са вкарани в творбата, наситена с препратки към автори, книги и теории, така че на читателя му се струва, че му трябва литературен наръчник, за да я чете. Използването на виртуална реалност ще позволи обединението на самата книга и придружаващите я препратки и анотации в едно общо цяло, и ако проекта има успех, това може да е началото на един съвсем нов метод за обучение по литература, коментира Креченте.

И разбира се амбициите на ирландския творец не спират тук. „Това ще бъде една прототипна версия на един по-мащабен проект, като следващите версии ще изследват преживяванията и мислите на Леополд. Едно забавно приключение, електронна книга от следващо поколение, образователен инструмент, който ще изследва скритите значения на текста на „Одисей“. „В „Одисей“ ще представлява нов начин за прочит на джойсовия роман“, споделя Кидни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини