Испания ще инвестира огромни суми за нови фабрики за електрически коли и батерии, предава Reuters. Страната възнамерява да използва милиардите, които Европейския съюз ще предостави на страната за справяне с последиците от пандемията, за да може страната да не изостава в новите реалности в автомобилния сектор.

Изданието припомня, че Испания е втория най-голям автопроизводител в Европа след Германия, като секторът допринася за 10% от икономиката на страната. Другите две големи държави на европейския автопазар, Германия и Франция вече инвестират сериозни средства и експертиза в подобни фабрики, като Renault и Volkswagen навлизат агресивно на полето на EV машините.

„Имаме ясна цел. Желаем Испания да остане вторият най-голям производител на автомобили в ЕС през 2030, 2040 и 2050, независимо къде се намира технологията“, споделя пред изданието Раул Бланко, министър, отговарящ за автомобилния сектор в Испания. Reuters посочва, че от седемдесетте милиарда евро, които ЕС планира да предостави на Испания, 13 милиарда ще бъдат инвестирани до 2023 за устойчива мобилност. Паричните средства ще бъдат разходвани по популяризиране на електрическия транспорт, подобряване на инфраструктурата (изграждане на повече станции за зареждане) и изграждането на първата си фабрика за клетки за автомобилни батерии. В ход е вече и проекта за изграждането на фабриката, която ще струва на държавата €2.5 милиарда. Предложението провокира сериозна конкуренция сред отделните региони в страната. Испания има за цел с времето да покрият пълния производствен процес за зеления транспорт – от добиването на суровини до производството на батерии и изкарването на завършен електрически автомобил от завода на SEAT в Каталуния.

Страната се надява и на помощта на чужди компании. Испанското правителство се надява да убеди Renault и Ford, които внасят батерии в страната, да обявят нови инвестиции за създаването на хибридни коли и двигатели. Заедно с това, държавата лобира пред Volkswagen компанията да избере Испания пред Португалия и Франция своята гигафабрика в Южна Европа, която немския концерн планира да изгради до 2026.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари