fbpx
-0.8 C
София

Испания разследва Microsoft

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Испанската Национална комисия за конкуренцията разследва дали Microsoft неоправдано е възпрпепятствал или ограничил препродажбата на софтуерни лицензи в нарушение на испанското и на Европейския съюз законодателство в областта на конкуренцията. Новината е съобщена от комисията през настоящата седмица.

Разследването на Microsoft Iberia и Microsoft Ireland Operations е започнало на 15 септември, според базата данни с дейностите на цитираната комисия.

Комисията вече е открила информация, която предполага, че Майкрософт е нарушил точно определени текстове от европейското и испанското законодателство. Тези текстове са член 1 и член 2 от испанския закон за конкуренцията и членове 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Разследването би могло да продължи до 18 месеца.

Разследването се извършва на основание на оплакване, внесено официално на 3 януари от испанската компания Elegant Business, оператор на интернет сайта www.softbrocker.com, специализиран в препродажбата на софтуерни лицензи.

Elegant Business твърди, че притежава правото да препродава софтуер съгласно директива на Европейския съюз от 2001 година, която е за хармонизация на определени аспекти, свързани с авторското и сродните му права в областта на информационното общество.

Член 28 от тази директива ограничава възможностите на притежателите на авторски права да контролират продажбите на техни продукти.

Майкрософт обаче твърди, че софтуерните лицензи се различават и трансферът на софтуерни лицензи е обект на съгласие от страна на притежателя на правата върху тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини