Испанската полиция арестува членове на Reveton групата

0
63

Испанската полиция арестува няколко човека, които се смята, че са част от престъпната група, отговорна за разпространението на небезизвестната зловредна програма Reveton. Naked Security ни съобщават, че испанската полиция, заедно с Интерпол и Европол е задържала заподозрените лица в испанския курорт Коста дел Сол. Това са шестима руски граждани, двама украинци и двама грузинци.

По данни на властите, разпространението на рансъмуер приложението (програма, чието действие се изразява в това, че задействала се, „заключва“ десктопа ви и ви иска да платите откуп, за да си върнете компютъра в предишното състояние) е носило на групата по милион евро годишно.
Лидерът на групата, 27-годишен руснак е бил арестуван в края на миналата година в Дубай по времето на коледните празници, но ареста му е останал в тайна досега, за да може да бъдат арестувани другите членове на групата.

Конкретно Reveton представлява рансъмуер приложение, което ви се представя като предупреждение от полицията, като посредством различни хитрини ви кара да повярвате, че то е реално (представят ви се вашите данни, обозначителните знаци на контролните органи, банер от антивирусна компания, а даже и ви се включва вашата камера, което допълнително ви кара да си помислите, че сте били следен). Казва ви се, че вие сте нарушили някакъв закон (разпространявали сте защитено с авторски права съдържание, посещавали сте порно сайт или друго) и в рамките на някакъв срок трябва да преведете известна сума пари на определен адрес като обикновено тя е около 200 долара.

Ето и един видеоклип направен от специалиста от компанията за информационна безопасност Sophos Пол Дъклин, което разяснява особеностите на приложението:

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари