В първата и втората част на тази поредица се спряхме върху успеха на компютъра Apple II, както и върху редицата операционни системи за него. Разгледахме и неособено удачните Apple III и Lisa, за които операционните системи са само две, но оказали голямо влияние върху бъдещите софтуерни решения. В тази част ще се спрем върху ОС за компютрите Apple Macintosh, направили компанията „great again“.

System 1

В Apple, както и във всяка по-голяма компания, едновременно се работи върху няколко продукта. Ако единият не успее, ситуацията ще бъде спасена от другия. Така и стана. На 24 януари 1984 година Стив Джобс представи на обществеността Macintosh – точно една година след излизането на Apple Lisa.

Компютърът използва същия процесор Motorola 68000, който се използва и в Lisa. Само че паметта е значително по-малко – 128 KB срещу 1 MB в Lisa. Именно това дава името Mac 128K. Това е и основната причина неговата цена да е много по-демократична – $2495 (или $5900 в наши дни).Това е 2-3 пъти по-евтино от Lisa. Този персонален компютър има монитор с резолюция 512х342 пиксела, но уви – чернобял, въпреки че устройството разбира се, може да извежда цветно изображение.

За да се намали още повече цената, Apple се отказва от всички дискове и оставя само 3,5-инчово флопи с поддръжката на 400 KB дискети. Именно на такава дискета се предоставя еднопотребителската ОС с име Mac System Software или просто System.

Компютърът има само 128 KB оперативна памет и не може да става дума за многозадачност. Но по това време тя не е и особено необходима. Дизайнът, разбира се, че взет от Lisa, но има и редица нововъведения. Едно от най-важните е компонентът QuickDraw, съдържащ шаблони за рисуване на прозорци, менюта, диалози, скролбари и други елементи на интерфейса. Това сериозно опростява работата на програмиста, а от друга страна унифицира софтуера. Именно в System 1 се появява и ябълката в горния панел на програмния прозорец.

Точно тук се появява и Finder, познат на всички потребители с macOS. Тази програма дава възможност за работа с файловете и може да стартира програми. Само че по свой особен начин: тъй като системата е еднозадачна, при стартирането на някоя програма, Finder се затваря, а след като тя приключи своята работа – Finder отново се отваря.

Функционалността при работата с файлове също е сериозно орязана – използваната файлова система не е йерархична. Всички файлове се съхраняват в един каталог, като всеки каталог има файл Empty Folder (по принцип и сега в Mac се използва почти същия подход, но името на файла е друго). Хората, обичащи да използват кошчето са недоволни от System Software, понеже след всяко рестартиране кошчето остава празно.

За да има повече дисково пространство, системата е максимално свита – едва 216 KB и включва шест файла – самата ОС,Finder, драйвера за принтер ImageWriter, Clipboard, Scrapbook и NotePad. Все още системата е далече от от разнообразието на програми, характерно за Lisa OS, но основата цел тук е да се намали цената.

Малко по-късно в новата System 1.1 са добавени калкулатор, аларма и простичка игра.

System 2

Версиите до шестата включително, постепенно връщат функционалността, позната от Lisa OS, но има и нововъведения. Така например в System 2.0 се появява поддръжката на мрежовия протокол AppleTalk и принтера LaserWriter, а във версия 2.1 специално за хард дисковете е създадена йерархичната файлова система HFS. Но дискетите продължават да използват файловата система MFS, в която файловете се съхраняват като купчина.

System 3

С течение на времето паметта поевтиня и през 1986 Apple представи Macintosh Plus, вече с 1 MB оперативна памет и със същия процесор Motorola 68000 – но вече с честота 8 MHz. Цената е на същото ниво – $2599 ($5800 към днешен ден). Това е първият компютър на Apple с поддръжката на SCSI, което дава възможност за използването на унифицирана периферия. Това е и най-характерния момент за System 3.

В тази ОС става възможна работата с 800 KB дискети с файловата система HFS. Тук се появява новата функция AppleShare и на практика това вече е удобен файлов сървър с възможност за обслужване на различни персонални компютри.

System 4

В началото на 1987 година Apple представи поредния Macintosh – SE. Той има същия корпус, същия монохромен дисплей и същия процесор. Само че предлага до 4 MB оперативна памет и 20 MB хард диск. Но тези компоненти са все още твърде скъпи: моделът с два 3,5-инчови флопидискови устройства струва $2900, а с хард диск цената скача на $3900.

Това е първият компютър на Apple с вграден хард диск и първият, в който е поставен вентилатор. Това повишава надеждността и Apple обещаваше 15 години непрекъсната работа. Би било добре, ако и бе било така.

ОС System 4, създадена за този компютър, поддържа всичкия софтуер, излязъл дотогава. С едно изключение – поради това, че операционната система се предоставя на две 800 KB флопи диска, тя не е съвместима с Macintosh 128K, но по това време да се работи със 128 KB памет става почти невъзможно.

Тук се появява поддръжката на Apple ADB – стандартната шина за за включването на мишките и клавиатурите на Apple.

System 5

В края на 1987 година Apple направи големи промени. За първи път операционната система на Apple се предлага като отделен комерсиален продукт и се продава и разпространява отделно от компютъра, на 4 дискети с капацитет по 800 KB, три ръководства и цена $49. И второ, в системата за пръв път се появява Installer – програмата, която обновява цялата операционна система и драйверите, без загуба на данни. Да, днес това се подразбира от само себе си, но тогава бе наистина нещо ново.

И понеже хард дисковете все още не са масови, три от четирите дискети в комплекта (System Tools 1 и 2, и Utilities 1) са стартиращи. На първата е записана операционната система, на втората – драйвера за принтера и на третата cDisk First Aid, програмата за възстановяване на системата.

Да отбележим, че тук операционна система вече е многозадачна (4 години след Lisa OS). Излиза разширението MultiFinder, даващо възможност да не се изтегля от паметта приложението Finder при стартирането на друга програма. Разбира се, на моделите с 512 – 1024 MB памет, тази функция работи бавно, но от показателите на Macintosh с 2 и 4 MB оперативна памет всички са доволни.

System 6

Това е последната класическа чернобяла операционна система. Все пак, в края на 80-те години вече се разпространяват цветните версии на Windows, а и IBM никак не изостава в това отношение. Тук нововъведения почти няма, освен поддръжката на 1,44 MB дискети и по-новия процесор Motorola 68030, вграждан в компютрите Macintosh IIx. Леко е променена и системата за лаптопа Macintosh Portable. Тук Apple се съсредоточи предимно върху стабилността.

System 6 е характерна и с още нещо. Най-после се прекратява неяснотата и объркването с версиите. Сега системния софтуер се обновява заедно със системата и има един и същи номер на версията.

 


Това бе всичко за днес. В следващата част ще се спрем върху много интересните цветни операционни системи на Apple. И дори ще се върнем към Apple II и ще си припомним, какво бе нужно на българския Правец да показва цветно изображение. Постепенно ще се придвижим до процесорите PowerPC.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари