Какво предлага новата версия 18298 на Windows 10

21
1173

Миналата седмица Microsoft съобщи, че няма да предлага нови версии на Windows 10, докато не изчисти бъговете в предишната версия. Тези бъгове са вече оправени и във Fast Ring е достъпна версия 18298 на Windows 10 с впечатляващ списък с промени.

Новите моменти в ОС Windows 10 18298

Подобрени настройки и регистрация в системата

В параметрите на операционната система се е появила още една страница с настройки, улесняващи настройването на защитата. Вече има и препратка към настройване на криптиращия ключ.

Подобрен файлов мениджър

Променена е иконката на файловия мениджър. В съответствие с редизайна на иконките на Office и Windows, сега иконката на мениджъра е друга.

По подразбиране, в новата версия файловете се подреждат по дата. Подреждането може да се промени по всяко време.

Подобрено стартово меню

Сега в менюто може да бъде прикрепена цяла папка, като по този начин, нейното отваряне е бързо и лесно.

Подобрения в сензорната клавиатура

Когато информацията се въвежда бързо, пръстите понякога не улучват съвсем точно съответните клавиши. За да се подобри точността на въвеждането, програмистите са намалили полето за разпознаване на клавишите и сега то заема по-малко пространство. Самата клавиатура и размерите на бутоните са същите, но невидимите полета за разпознаване на докосването са силно променени. Подобен алгоритъм използва Apple в своята клавиатура за iOS.

Промени в конзолата

При отваряне на свойствата на командния ред сега се се появява допълнителния раздел Терминал, където могат да се записват допълнителните настройки за различните експериментални функции.

Подобрения в Notepad

Най-после UTF-8. Notepad има значителни промени и сега може да се управлява и избира кодировката на текста. От тази версия нататък потребителите вече могат да записват файловете си в UTF-8 формат без маркера за последователност на байтовете (Byte Order Mark, BOM). По този начин, UTF-8 е обратно съвместима с ASCII. В лентата на състоянието вече се показва типа на кодировката.

Изпращане на отзиви. Сега обратната връзка в Notepad може да бъде осъществена от менюто Help-Send Feedback.

Допълнителни подобрения на Notepad:

  • Ctrl+Shift+N отваря нов раздел за нов документ
  • Ctrl+Shift+S отваря диалоговия прозорец „Запиши като…“
  • Ctrl+W затваря текущия раздел
  • Notepad вече може да отваря и записва файлове с MAX_PATH над 260 символа
  • Оправен е бъгът, заради който Notepad не четеше правилно документите с дълги редове
  • Оправени са и други забелязани бъгове

Подобрения в екранния диктор

Специален програмен прозорец за екранния диктор. При използването на Narrator вече се появява нов програмен прозорец, откъдето може да се получи достъпа до всичко, което може да се използва с този инструмент. Прозорецът може да се минимизира в таскбара и да не се показва при превключване между приложенията с помощта на Alt+Tab.

Подобрения във външния вид

По-големи и по-ярки курсори на мишката. В настройките на мишката има възможност за задаване на нови размери и цветове, с които се подобрява видимостта на курсора.

Подобрения в инсталирането на Windows 10

Променена е процедурата за подготовката на компютърната система за инсталацията на Windows 10 при стартирането на файла setup.exe от IOS образа. Засега при инсталацията отсъства логотипа на Microsoft, но той ще бъде върнат при излизането на финалната версия.

 

Други промени:

  • Уведомления за обновяванията. Ако е изтеглен ъпдейт и той трябва да се инсталира, иконката на захранването в старт менюто става оранжева, както бе преди време в ОС Windows 7
  • Промени в Snip & Sketch. В новата версия Snip & Sketch 10.1811.3371.0 е оправен бъгът, който водеше до отсичане на долната част на скрийншота. При запис на файловете в JPG формат се използва бял цвят в отстъпите. Оправен е бъгът, заради който не се изчистваше папката с временните файлове и те заемаха твърде много дисково пространство.
  • Оправен е бъгът със зеления екран на смъртта с грешката System Service Exception
  • Новата версия на Windows 10 вече е достъпна за компютрите с TPM чиповете Nuvoton с фърмуер 1.3.0.1. Досега обновяването за тези компютри се блокираше, понеже бъгът сриваше Windows Hello

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
10 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
17 Автори на коментарите
дебилчо илчевД-р ИвановПалеустиниецПенчокламе Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Доката
Доката

Променена е иконката на файловия мениджър
Направо паднах като прочетох това 😀

Мастър
Мастър

Ла*нян е мозъкът ти. Конзолата е само за майсторите, всичко друго си го има в графичната среда. Ама кой да погледне!? Стой си прост.

Вън
Вън

Единственото лайняно, което виждам е лице на човек, който прилича на бежанец от Бангладеш. Нито изглежда бял, нито изглежда на Българин. Марш обратно там, където ти е мястото!

Пенчо
Пенчо

Притеснен си понеже човека се оказа по умен от тебе, разбрахме.

Палеустиниец
Палеустиниец

Защо гониш човека ?
Искаш да си единствения цеганен във форума ли ???

Kofti Petrov
Kofti Petrov

Дочакахме!!! UTF-8 !!!!!!!!

Иво
Иво

Алелуя 🙂 най-накрая.

Алекс Панов
Алекс Панов

„Windows 10 при стартирането на файла setup.exe от IOS образа.“ Да се чете „ISO образа.“

Нормално
Нормално

Защо бе може да са имлементирали в инсталацията iOS на Apple 🙂

Кольо
Кольо

Нещо не му върви напредъка на вирус 10. Кога ли ще се откажат от него и ще минат на изцяло нова версия, която да е съобразена с възможностите на съвременният хардуер, а не тая мизерия, с грозен минималистичен интерфейс, все едно рисуван за като устройства от пантивека. 7 е 10 пъти по-красива и функционална. С 10 регресираха две десетилетия назад, вместо да има прогрес. Още малко виндовските функционалности ще почнат да се изпълняват с криваци и недообработени камъни, като в началото на палеолита.

sixkiller
sixkiller

Като излезе 7 пак така се говореше. Това е „the circle of life“ на една OC 🙂

Dave
Dave

Бъркаш 7 със виста, при вистата беше така, 7 си беше идеален и много красив а и още е по красив от тая боза 10.

Dave
Dave

Аз имам чейндж лога и за следващата версия – тя ще идва в комплект с БЕЗПЛАТНА камерка която се монтира в долните гащи на потребителя на уиндоус 10 и има безжична връзка със съвършенното уиндоус 10 устройство пред него и всеки път когато излезе интересна реклама на монитора камерата ще проверява как въздества на това което седи под гащите на потребителя!
Уникално , теглете веднага!!!

Arebe
Arebe

„Впечатляващ“ списък с промени….

Иво
Иво

Има няколко Големи проблеми когато Инсталирате точно тази версия на Windows на всеки 2 седмици се тегли Сам и Инсталира Нов Windows нова версия, което е супер дразнещо и неможе да се спре.
И Другото е от настройките много опции са забранени, чак във финалната версия са отключени. Ще се чака финална версия защото така не се издържа.

Кольо
Кольо

Каква финална версия на Вирус 10, братчет. Това не е ОС-ма, а услуга. Не баш услуга точно за потребителите, а мечешка услуга 😀

Палеустиниец
Палеустиниец

Човек, пак ли си в цикъл ???

кламе
кламе

Искат да подменят потребителския вкус на нациите с потребителския вкус или липсата на такъв от страна на сащ, където ценностите и моралът са изчезнали и са заменени само с бизнес!

Палеустиниец
Палеустиниец

Човек, пак ли си в цикъл ???

Д-р Иванов
Д-р Иванов

Като толкова не ви харесва , ползвайте си линукс. Но съм сигурен, че всичките дървени философи тук , дето плюете, пишете плювните си от компютър с уиндоус . Тва се нарича ,тежка форма на олигофрения.