fbpx
1.4 C
София

Какво представлява невротехнологията и мозъчно-компютърният интерфейс – технологията, която използва Neuralink на Илън Мъск

Най-четени

Докато невротехнологиите и мозъчно-компютърните интерфейси съществуват от десетилетия, Neuralink на Илон Мъск има за цел да ги опакова в имплант с размер на монета и да ги предостави на масите. Имплантът не само ще позволи на хората да взаимодействат с компютрите само чрез мисълта си, но също така ще разшири и подобри нервната система на хората.

В зависимост от това каква е гледната ви точка за Илън Мъск, изглежда, че сме направили най-гигантския скок напред към едно утопично или антиутопично бъдеще. Илън Мъск, който е в заглавията на вестниците заради бъркотията, която представлява Twitter, демонстрира какво е направила една от другите му компании – Neuralink, и, хора, има какво да се види.

Ако всичко върви по плана на Мъск, той ще постигне нещо специално. Или Neuralink ще се превърне в най-революционното изобретение в областта на съвременната медицина и биотехнологии за десетилетия напред, или Илън Мъск просто ще е направил поредната измама, подобна на тази на Theranos.

Ето всичко, което трябва да знаете за Neuralink, какво обещава да направи и ще окаже ли някакво влияние върху бъдещето.

Какво е Neuralink?

Най-просто казано, Neuralink е един от най-старите проекти на Илън Мъск. Неговата визия е да създаде нов интерфейс за взаимодействие на хората с компютрите, който да направи излишни всички съществуващи технологии за взаимодействие – използване на мишка, клавиатура или сензорни екрани. Идеята му е да позволи на хората да управляват компютъра само с мисъл.

В стремежа си да създадат прост потребителски интерфейс обаче инженерите от Neuralink продължават и постигат нещо още по-добро. Но повече за това по-късно.

Какво е „невротехнология“?

Невротехнологиите или невронните технологии са следващото ниво на биомеханиката и биоелектрониката, ако се вярва на Мъск. Казано по-просто, невротехнологията е метод или електронно устройство, което се свързва с нервната система, за да наблюдава или модулира невронната активност. Вече имаме някаква форма на невротехнология в ежедневието си – кохлеарни импланти и импланти на ретината, които позволяват на глухите пациенти да чуват малко, а на слепите – да постигнат някакво ниво на зрение. Мъск обаче твърди, че с последните разработки на Neuralink, невротехнологиите ще направят огромен скок.

Какво представляват „мозъчно-компютърните интерфейси“?

Мозъчно-компютърният интерфейс или мозъчно-машинният интерфейс, в най-елементарната си форма, позволява на хората да взаимодействат с компютри само чрез мисъл. Въпреки че това може да изглежда твърде пресилено, съществуват технологии, които позволяват на потребителите да взаимодействат с компютри без никакво физическо входно-изходно устройство. МКИ са използвани и за разширяване или възстановяване на човешките когнитивни или сензорно-моторни функции, но в много ограничена степен.

Това, което Neuralink и Мъск се надяват да направят, е не само да предоставят тази технология на масите и да подобрят качеството на живот на хората с увреждания, но и да позволят стъпка напред в еволюцията на хората – с всички наши импланти и медицински устройства ние вече се превръщаме в хибрид между човека и роботиката. Neuralink се надява да ускори този процес.

Какво се надява Мъск да постигне Neuralink с внедряването на невротехнологията?

Невротехнологиите и мозъчно-компютърният интерфейс са прекалено скъпи. Ето защо виждаме приложението им само в ограничена употреба. Най-честото използване на тази технология включва кохлеарни импланти и импланти за ретината, но тогава те са много ограничени и не функционират наистина така, както пациентът се надява да функционират. С такива импланти пациентите получават само смътно усещане за това, което се опитват да възприемат. Например при ретиналните импланти пациентите могат да виждат само груба сянка на нещата, като повечето детайли се губят в артефакти. Освен това те не могат да виждат цветове. При кохлеарните импланти отново има същите ограничения.

Мъск се надява, че с Neuralink тези импланти ще станат много по-добри с течение на времето, тъй като все повече стартъпи започват да работят заедно с Neuralink.

Освен че ще подобри увредените части на нервната система, а не само на мозъка, Neuralink се надява да се справи със загубата на памет, слуха, слепотата, парализата, безсънието, силната болка, припадъците, пристрастяването, инсулта и увреждането на мозъчната тъкан. По-важното обаче е, че Мъск се надява Neuralink да открие пред света изцяло нов начин на работа с компютри и взаимодействие с машини.

Представете си следното – просто сядате в автомобил, който Елон Мъск произвежда, да речем Tesla Model S, и просто си мислите къде искате да отидете. Колата ще ви закара до мястото, докато вие сте заети да мислите за други неща, и ще ги свърши, докато мислите – това е накратко казано по-голямата картина на Мъск.

Ще направи ли Neuralink революция в съвременната медицина?

Както беше посочено, технологията, която Neuralink използва, съществува от векове. Новото в компанията на Илон Мъск е, че тя е сгъстила технологията в малка имплантируема опаковка и има за цел да я разпространи сред масите по достъпен начин, който може да се надгражда.

В зависимост от това как ще протекат тестовете на FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) и клиничните изпитвания, Neuralink на Илън Мъск всъщност има потенциала да направи истинска революция в съвременната медицина. Технологията ще се нуждае от голяма подкрепа от страна на разработчици от трети страни.

Или пък може да се окаже една от най-големите измами, на които светът е попадал.

Спомняте ли си как Теранос и Елизабет Холмс обещаваха, че са направили революция в медицинските тестове и изследванията на кръвта завинаги? Само се надяваме, че Мъск не копае подобна яма за себе си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини