fbpx
6.4 C
София

Какво ще стане, ако имате Neuralink чип в мозъка и някой го хакне?

Най-четени

Технологичният милиардер Илън Мъск понастоящем е зает с представянето на новите постижения на Neuralink – стартъп, основан през 2016 г. с цел разработването на „електронно приспособление за свързване към човешкия мозък с ултра висока честотна лента“. Свързването на човешкия мозък с компютър или компютърни импланти допреди години е звучало единствено като фантастика, а днес като интересно бъдеще. Но експертите предупреждават, че компютърните импланти в мозъка, като всяко друго свързано и работещо със софтуер с широка интеграция изделие, уязвими към хакерски атаки, което от своя страна може да застраши живота на хората, които имат имплантирани такива чипове.

Наскоро експерти изразиха своите опасения относно използването на технологията на Neuralink и заявиха, че хакерите могат да получат неправомерен достъп до мозъците на хора, които имат интегриран компютърен чип. Специалистите казват, че киберпрестъпниците, веднъж проникнали в система свързана с човешки мозък (BCI), могат да започнат да изтриват усвоените през живота на индивида умения, съхранявани в мозъка, както и да четат мисли и спомени, и също да ги манипулират. Ако това се случи, ще бъде най-сериозното кибер компрометиране в историята на човечеството.

Рисковите фактори не трябва да се пренебрегват

Докато са разговаряли с журналистите от популярния технологичен портал Zdnet, експертите са препоръчали, че за да се гарантира безопасността на такава технология, системата трябва да гарантира, че никое неоторизирано лице няма достъп до функционалностите на чипа или възможност да ги променя – точно по начина, по който работят антивирусните системи в настоящите потребителски компютри и смартфони.

Спорен южноафриканския милиардер Мъск, Neuralink един ден ще позволи на човешките мозъци да взаимодействат с компютрите по света, като по този начин ще се избегне доминацията на изкуствения интелект в бъдеще. Той също така твърди, че BCI системите (система с чип интегриран в човешки мозък) ще помогнат да хората да се справят с тежки органични наранявания и травми на мозъчната структура, да възстановяват изгубени или нарушение умения и контрол върху двигателната система, да се справят по-лесно със състояния като депресия (която невронауката приема за изменение на химичния баланс в мозъка) и други психични и личностни състояния. Звучи като концепция за сценария на следващия епизод от гротескния сериал „Черното огледало“ на Netflix, но всъщност е реална технология, от следващо поколение, която обаче звучи твърде добре, за да е истина…

Експертите изразиха притесненията си за технологията, като същевременно предупредиха, че мозъчният чип може да отвори прозорец за проникване в човешките умове от хакери. Те са обезпокоени от възможността киберпрестъпниците да надничат в мислите или спомените на политически служители, военни, ветерани от войните и други, докато най-мрачните сценарии включват обединяване на хакерски групировки и масово поразяване и изваждане от реалността на хората, които имат имплантиран чип в мозъка.

Съгласно доклада, д-р Саситхаран Баласубраманам, директор на научните изследвания към TSSG на Waterford Institute of Technology, е заявил, че най-голямото притеснение и заплаха е неяснотата какъв вид щети могат да причинят дигиталните атаки над човешкия мозък, „ще бъдат ли изтрити уменията, спомените и знанията на хората?“

„Дали хаковете на чиповете и човешкия мозък ще дойдат под формата на просто нова информация в мозъка, която да замени всичко съхранено до този момент, или дори ще стигнат до ниво на увреждане на невроните и причиняване на органични щети и травми в мозъка, което след това да доведе до трайно изменение във функционирането на човешкия ум и нарушаване на мисловния процес“, пише в доклада си д-р Баласубраманиам, добавяйки, че „Става въпрос за нарушения не само на информационно ниво, но и за физически, органични щети.“

Уязвимостта

Киберпрестъпниците биха могли да прихванат данните, пътуващи от BCI до мозъка, които ще им позволяват да събират чувствителна информация за лицето, на което е инсталиран чипа, като данните за влизане в имейл акаунта и други системи. Експертите отбелязаха също, че участниците в заплахата могат да интегриран и злонамерен код и софтуер в чипа. Това би им позволило да показват на потребителя изображения с цел манипулация или изменение на възприятието за реалност, както и да подават измамни версии на невронните кодове, за да контролират мозъчния чип.

По отношение на сигурността обаче, мозъчните импланти могат да имат някои ползи. Според друго изследване, на учени от израелския университет „Бен-Гурион“ от Негев се казва, че опитите да бъде заблудена такава биометрична технология „вероятно ще са много трудоемки“, тъй като идентифицирането на самоличността и потвърждаването на важни операции чрез мозъчните вълни, вместо чрез пръстов отпечатък, сканиране на лицето или ириса и т.н., „не може да бъде имитирано от друг човек“. Това звучи логично – няма как да проникнете в нечии мозък, за да имитирате вълните му, както можете да направите с пръстовия отпечатък или лицевото разпознаване.

Въпреки това, експертите призоваха създателите на BCI да предприемат многопластов подход за сигурност, докато проектират системите, включително интегрирането на надежден антивирусен софтуер и криптиране. Изпълнителният директор на Neuralink и SpaceX, Илън Мъск, който наскоро за пореден път изрази опасенията си относно силата на изкуствения интелект (Al) и как според него до пет години той ще доминира над хората, е готов да оповести своя работещ прототип на Neuralink чип за интегриране в човешкия мозък на 28 август.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини