fbpx
7.3 C
София

Как да изтриете самоличността си от интернет

Можете и трябва да ограничите данните, които предоставяте чрез своите онлайн дейности

Най-четени

Киберпрестъпленията се увеличават от години, а 2022 гoдина не прави изключение. Обикновено хакерите и измамниците правят много проучвания на жертвите си, преди да пристъпят към целенасочена атака. Може би ще се изненадате какво могат да намерят те (или всеки друг) само като напишат името или номера ви в търсачката.

Да не говорим за спамърите, рекламодателите и преследвачите. От леко досадни до истински опасни, това не са хора и компании, които искате да имат лесен достъп до личните ви данни.

Каква ваша лична информация има в момента в интернет?

Като цяло можете да предположите, че всички обичайни лични данни са на показ, както и минала и настояща информация за контакт. Добавете към това и всичко, което можете да намерите – от данни за собствеността ви и снимки, до профили в социалните мрежи и познати сътрудници – и ще имате известна представа.

Как личната ви информация попада в интернет?

Има две страни, които са отговорни за това, че личната ви информация попада онлайн: вие и правителството. Почти всичко, което правите онлайн, генерира данни. Търсенията, които извършвате, уебсайтовете, които посещавате, приложенията, които използвате, покупките, които правите, и публикациите, които публикувате – всичко това оставя следи.

Правителството поддържа данни за своите граждани и в условията на демокрация е жизненоважно някои от тези данни да останат публични. При определени обстоятелства можете да поискате да бъдат заличени някои криминални или съдебни досиета, но неща като данни за раждане, брак, лиценз и собственост обикновено остават публични.

Как можете да се опитате да се „премахнете“ от интернет

Не сте изложени на огромен риск, стига данните ви да останат разпръснати навсякъде и никой субект да няма достъп до твърде голяма част от тях. Запис от окръжен съд тук, стар телефонен номер там – кой ще инвестира времето, което ще е необходимо, за да събере всичко това?

Проблемът е, че компаниите, наречени брокери на данни (включително сайтовете за търсене на хора), правят точно това. Те претърсват интернет за тази публично достъпна информация и печелят, като монетизират или продават достъпа до създадените от тях профили.

Можете и е добре за вас да ограничите данните, които предоставяте чрез своята онлайн дейност, да няма как да ги сведете до нула, освен ако не се изключите напълно от мрежата. Никога няма да изтриете по-голямата част от публичните си данни. Това, което можете да направите, е да спрете събирането на тези данни в профили с вашето име.

Най-добрият начин да направите това

Най-ефективният начин да ограничите количеството на личните си данни онлайн е да спрете брокерите на данни да изграждат и споделят профили за вас.

Именно тук се намесва автоматизирана услуга за премахване на лични данни като Incogni. Тази услуга се бори с това, като използва автоматизация, която да откаже клиентите от схемите за автоматизирано събиране на данни на брокерите на данни. Добрата услуга за премахване на данни ще изпраща вълна след вълна от искания за премахване, за да спре брокерите на данни да пресъздават профили с течение на времето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини