fbpx
-6 C
София

Как дискусия срещу расизма на LinkedIn се превърна в негова подкрепа?

Най-четени

В сряда LinkedIn беше домакин на онлайн дискусия срещу расизма след убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис. Конференцията трябваше да бъде възможност служителите на компанията да се съберат и да обсъдят как могат да се подкрепят един друг, тъй като голяма част от работната сила на LinkedIn е съставена от чернокожи. Вместо това разговорът обаче поема във враждебна посока, тъй като хората започват да използват функцията за анонимно коментиране на видео конференцията, за да защитят расистки настроения и да поставят под въпрос ефикасността на протестите, които се провеждат в САЩ в момента. Коментарите, които ще видите по-долу до края на статията, са потвърдени от популярния технологичен портал The Verge и напълно достоверни.

„Черните убиват други черни с 50 пъти по-голяма скорост, отколкото белите“, пише един служител на компанията.

„Обикновено това е резултатът от насилието, което причиняват градските престъпни групировки. Къде е проблемът?“, казва друг служител, допълвайки: „Това, че съм бял и не съм малцинство ме кара да се чувствам виновен за цвета на кожата си, предвид цялото обществено говорене. Чувствам се, че трябва да позволява на някой по-малко квалифициран да заеме позицията ми. Това добре ли е? Изглежда, че съм затворник на белезите, с които съм роден. Със сигурност не това е нещото, което Мартин Лутър Кинг – младши би искал за когото и да било.“

Срещата за обсъждане на расовата приемственост беше проведена на платформата за видеоконференции BlueJeans, като надсловът, под който се проведе форума беше „Ценни заедно“. Основната идея беше да даде шанс на служителите на LindkedIn да обсъдят възможните планове и стратегии за подкрепяне на расовата приемственост и партньорство. Розана Дороти, вицепрезидент на компанията по въпросите за достъпността, разговаря с група служителите за техния опит с подобни предразсъдъци и обсъжда как техните колеги могат да бъдат по-добри съюзници в борбата с расизма.

Тази част преминава по план, казват служителите в интервю пред The Verge. В чата във виртуалната стая на BlueJeans обаче беше разказана и една различна страна на нещата. Там служителите катарзисно развързаха дискусии, като някои от коментарите в тях бяха откровено и нескрито расистки.

Служител на компанията от Фиджи казва следното:

„Правата на чернокожите не са единствено проблем на белите. „Черните“ също носят отговорност да подпомогнат белите, да им помагат. По-голямата част от убитите чернокожи, са убити от други чернокожи, отколкото от бели ченгета. Защо е така? Добре съм запознат с недостатъците на съвременното общество, които черните изпитват само заради цвета на кожата си, особено в САЩ. Но цветът на кожата не може да се използва като оправдание някой да продължава да бъде жертва. Черната общност все още има начин и трябва да намери мир вътре в себе си, нито една крилата постъпка на чернокож и нито една заслуга не могат да оправят репутацията, която членовете на тази група си причиняват през цялото време.“

Една служителка, която прочита горното изказване, споделя, че е бил изумена. „Всички сме били непрекъснато в течение с историята на черната общност, за да разберем по-добре през какво са преминали те. Така че за мен неговите коментари са не просто невежи, а силно не разбиращи. Всеки има право да избира как да живее, без значение от расовата му принадлежност“, казва тя, коментирайки анонимно.

Някои от коментарите също изглеждаха като подкопаване на реалния разговор, който много от ръководните служители на LinkedIn се опитаха да проведат – една дискусия, съсредоточена върху епидемията от полицейско насилие срещу черната общност. „Вярвам, че даването на привилегии на която и да било расова група над останалите е игра с нулева печалба. Мислите ли за щетите, които на нанасяте на едните, давайки специални привилегии на другите, като наричате това разнообразие“ – пита друг служител анонимно в чата на фона на видео конференцията на ръководителите на LinkedIn.

„Не е изненада, че има расисти в компания, чийто персонал е съставен от 48 процента бели. Но най-тревожното за мен беше, че това е събитие в отговор на протестите, което беше организирано от нашата група чернокожи служители. Така че за тях вмъкването на подобни коментари тук беше толкова безчувствено“, коментира друг настоящ служител на LindeIn пред The Verge.

Ситуацията в LinkedIn, която е собственост на Microsoft, бива разкрита в момент, в който технологичните компании в Силициевата долина се борят с това да разберат какво наистина означава да насърчават приобщаването и расовата приемственост. Докато изпълнителните директори на Amazon Джеф Безос и Сундар Пичай на Google публично подкрепят движението Black Lives Metter, критиците изтъкнаха, че техните инструменти и технологични продукти, всъщност често се използват от органите на реда именно срещу чернокожите.

В четвъртък главният изпълнителен директор на LinkedIn Райън Рослански изпрати съобщение до служителите, засягайки „болката и неудовлетвореността, която е изпитал на фона на тези ужасяващи коментари в дискусионния панел на конференцията“. Директорът публично сподели писмото в личния си профил в LinkedIn. Рослански призна, че даването на възможност на служителите да коментират анонимно е било грешка и каза, че компанията няма да позволи това да се повтори. Той добави: „Ние не сме и няма да бъдем компания или платформа, в която са разрешени расизма или омразната реч“.

В същия ден друг бял служител последва дискусията, заформена от служителя от Фиджи, с чийто коментар започнахме. В нея, участникът акцентира, че проблем не е в това, че „белите са бели“, а че тежестта не трябва да пада върху чернокожите му колеги, както и че двамата все пак са провели продуктивен разговор. Той отбелязва, че коментарите са били трудни за понасяне за много от колегите му, но все пак е убеден, че конференцията си е заслужавала.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини