Как новата лунна карта на NASA ще направлява космонавтите в бъдещите им мисии?

3
333

Ако Нийл Армстронг и Бъз Олдрин не знаеха нищо за топографията на Луната, първото човешко кацане там можеше въобще да не се случи. Сега, когато NASA планира нови мисии до спътника, в рамките на проекта Артемис, има нужда от възможно най-детайлните карти.

Учени от Агенцията, заедно с Геологическото проучване на САЩ (USGS) и Лунният планетарен институт са направили точно това

Получената карта е наречена Единна геоложка карта на Луната. Тя комбинира десетки проучвания на повърхността на Луната – такива правени по време на гореспоменатата Аполо мисия, с по-нови данни на NASA и JAXA. Дигиталната карта е налична за изтегляне от всеки в мащаб от 1:5,000,000.

За да създадат картите, учените взимат информацията от шестте регионални карти от ерата Аполо. Обновяват я с информация от редица по-късни източници. Данните за котата в екваториалния регион идват от наблюденията с Terrain Camera на мисията SELENE, извършена от JAXA. Топографията на северния и южния полюс пък е обхваната от Лунният орбитър на НАСА, благодарение на неговите данни от лазерния висотомер.

В същото време, екипът е разработил общ език за описване на стратиграфията, скалните слоеве, на Луната. Крайният резултат е карта, върху която с цветове са отделени различните геоложки формации и времеви периоди. Голяма част от топографията се е формирала по време на Имбрийската ера, преди 3.5 милиарда години. Тя е отбелязана с розово. Тогава все още е имало много астероиди и отломки в Слънчевата система. Немалко от тях са се разбили в Луната, правейки част от най-големите кратери.

И тази карта не просто е красива и лесна за разбиране – тя ще помогне за организирането на бъдещи мисии

NASA и други организации ще могат да планират места за бъдещи кацания, които са подходящи за това.

„Осигурява жизненоважна информация за нови научни проучвания, свързвайки разглеждането на отделни места с останалата част от лунната повърхност.“, обяснява Corey Fortezzo, един от авторите, представляващ USGS.

Като част от програмата Артемис, хора могат да стъпят на Луната през 2024 година. Разбира се, ако имаме доста късмет. И този път плановете са човечеството да остане там.

„Хората винаги са били изумени от Луната и търсят отговор на въпроса „Кога можем да се върнем?“. Невероятно е да видя как USGS са създали ресурс, който може да помогне на NASA в планирането на това завръщане.“, обяснява директорът на USGS и бивш астронавт на NASA Jim Reilly в съобщение до медиите, цитирано от engadget.

Може да получите достъп до картата на този линк, но в момента на писането има някакъв проблем и страницата връща грешка. Би трябвало той да бъде отстранен скоро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари