fbpx
24.7 C
София

Как по-точните прогнози за време могат да спестят милиони от разходите за енергия?

Най-четени

По-добрите прогнози за времето, в частност по-доброто прогнозиране на вятъра, може да спести на американските потребители милиони долари годишно от техните сметки за комунални услуги, както става ясно от ново проучване. Разходите за електрическа енергия, произвеждана от вятърни източници, които американците плащат, са спаднали значително благодарение на по-ефективните турбини, но все още има голямо препятствие, което трябва да се преодолее, когато става въпрос за възобновяемата енергия – а именно цикличността на производствения процес. За разлика от въглищните и газовите електроцентрали, вятърните и слънчевите централи могат да произвеждат само толкова електроенергия, колкото времето позволява.

По този начин точните прогнози за времето са от решаващо значение за комуналните услуги, за да може да се планира колко вятърна енергия ще има под ръка в даден ден. Дялът на вятърната енергия в световния енергиен микс се увеличава значително, като към днешна дата вятърните централи произвеждат около 10 процента от електричеството в САЩ. Администрацията на президента Байдън има за цел да използва вятърната енергия, както и други екологични енергийни източници, за да постигне страната въглероден неутралитет до 2035 г, а по-точните прогнози биха могли да помогнат на вятъра да стане още по-голяма част от енергийния микс.

Производителите на вятърна електроенергия търсят постоянен баланс на търсенето и предлагането

За да избегнат прекъсвания на услугите, производителите на вятърна електроенергия непрекъснато се опитват да балансират търсенето и предлагането на електричество и именно тук идва мястото на добрите прогнози. Ако прогнозите за времето предвиждат ветровит ден, доставчиците на комунални услуги могат да разчитат на тази възможност и да използват вятъра, за да произведат необходимата енергия и да отговорят на потребителското търсене. Съответно в дните, когато прогнозите предвиждат обратното, доставчиците съответно започват да произвеждат електроенергия от други източници, които могат да са по-замърсяващи и по-скъпи.

По този начин се оказва, че грешките в прогнозите могат да струват скъпо. Ако е налична по-малко вятърна енергия от първоначалните прогнози, доставчиците на комунални услуги може да се наложи да плащат изключително високи цени, за да купуват или произвеждат електроенергия в кратки срокове, за да могат да отговорят на клиентското търсене. Така в дните, когато има по-силен вятър от очакваното, съответно може да бъде произведена повече електроенергия от вятърните турбини, се оказва, че доставчиците може ненужно да са купили по-скъпа електроенергия от централа, която работи на не толкова устойчиви или ефективни източници. Разходите, свързани с тези лошо прогнози за времето, обикновено се прехвърлят върху клиентите, тъй като те плащат по-високи сметки за електричество.

За щастие прогнозите са се подобрили с помощта на нови специализирани технологии. През 2015 г. Министерството на енергетиката на САЩ стартира четиригодишна проучване на атмосферните процеси, които влияят на прогнозите за вятърна енергия. Моделът, наречен High-Resolution Rapid Refresh (HRRR), е актуализиран няколко пъти от 2015 г. Потребителите биха спестили 384 милиона долара между 2015 и 2018 г., ако най-актуалната версия на модела работи през цялото време, показва ново проучване. Това показва колко ценно е да продължаваме да подобряваме прогнозите за времето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини