Как робот-маркетолог вдигна продажбите на бельо

0
1469

Робот-алгоритъм под името Albert, създаден от компанията Adgorithms, разработваща услуги в областта на изкуствения интелект за маркетинг и реклама, помогна на голям бранд да повиши продажбите си на бельо.

Когато от бранда Cosabella установили намаляване на показателите на продажбите, е било взето решено търговецът да се откаже от услугите на дигитална агенция и вместо това да опита да използва възможностите на изкуствения интелект. Обемът от работа предстояло да е сериозен – централният офис на производителя се намира в САЩ, а освен това съществува и мрежа от сайтове за електронна търговия във Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Италия и Канада.

След половин година станало ясно, че клиентската база на компанията се е увеличила с 30%. Един месец след започване на работа на робота, възвръщаемостта на инвестициите в дигитална-реклама на компанията се увеличила с 50%, а обемът на разходите намалели с 12%.

За първите три месеца от работата на Albert, броят на сесиите в сайта на компанията е нараснал с 37%, а броят на операциите – 1500. Според главния маркетолог на Cosabella Кортни Корнел, наблюдението на ясната работа на алгоритъма с контекстната реклама и SMM отбива желанието за работа с живи хора.

Най-впечатляващи се оказали резултатите в социалните медии – ако по-рано те носели 5% от общите приходи, то роботът постигнал показател от 30%, а броят на покупките от Facebook нараснал с 2000%.

При това, изкуственият маркетинг струва не по-евтино, отколкото агенцията, която взема 15-20% от медия-разходите докато автоматизираната система изисква 18%. Но тук се има в предвид, че тя не спи, работи бързо и не отсъства от работа, поради спор с приятелката си и т.н., казва Корнел, говорейки за робота като за любимия си служител, спомняйки си колко ясно е планирана цялата му дейност, преди разпродажбите през Черния петък.

Освен това, Albert може да персонализира таргетинга, анализира рекламните кампании на конкурентите и дори да докладва за своята „умора“, спазвайки временен спад в производителността.

Сега от Cosabella обмислят да внедрят следващата система с изкуствен интелект – за управление на уебсайта на бранда.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари