Човечеството от не едно хилядолетие може да измерва времето: използваната към днешен ден шестдесетична система за пресмятане е дошла от древните шумери. А в Древния Египет започва използването на водни часовници, а по-късно и слънчеви.

Но сега тези часовници не се използват, понеже тяхната точност е твърде ниска. Именно за постигането на по-висока точност през 14 век е създаден механичния часовник, точността на който е достатъчна за ежедневно използване: погрешността е от нивото на няколко десетки секунди дневно. Едва през 20 век беше създаден кварцовия часовник с погрешност същите няколко секунди, само че за месец. По-късно се появи атомният часовник, които измерва времето с точност 1 секунда за десетки и дори стотици хиляди години. Отделно са новите смарт часовници, които се сверяват чрез Интернет и на теория, тяхната точност е 100%.

Виждаме, че по отношение на точността сме постигнали големи успехи, но какво да кажем за дълготрайността? Зъбните колела ще се изтъркат само за няколко десетилетия. Кварцовият часовник ще се повреди още по-бързо, понеже кристалът, използван в него, остарява и само след няколко години работа кварцовият часовник започва да избързва. Електронният часовник също едва ли ще може да работи повече от няколко десетилетия – чиповете не са вечни и деградират с времето, особено при непрекъсната работа. Виждаме, че можем да измерваме времето с голяма точност дори през целия период на съществуване на Цивилизацията, но нито един от измислените часовници не може дори и приблизително да работи толкова дълго.

В тази ситуация реши да се намеси Джеф Безос – ръководител и акционер на (притежава 20% от акциите) компанията Amazon. Този човек поставя часовник, който трябва да работи в продължение на цели 10 000 години. Целта на Безос съвсем не е да увековечи името си – този часовник е начин да накара хората да се замислят върху невъобразимо гигантските интервали от време.

Историята на проекта

Авторът на тази идея не е Джеф Безос, а инженерът Дани Хилис, който предложи идеята за създаването на хилядолетен часовник още през 1995 година в списание Wired (една от най-забавните детайли е кукувичката, която се появява веднъж на 1000 години). В продължение на няколко години Даниъл заедно с група активисти от фондацията Long Now (основана през „01996“ година) са се занимавали със създаването на прототипа, като първият работещ модел започва работа на 31 декември 1996 година.

Точно в полунощ датата от 01999 става 02000 и се чува двоен звуков сигнал. Този часовник така и щеше да си остане прототип, ако не бяха $42-та милиона на Джеф Безос, който ги преведе на сметката на фондацията. Тези пари са около една трета от процента на финансовото състояние на Безос.

С парите на шефа на Amazon нещата тръгват по-бързо. Фондацията получава разрешение за строежа на изкуствена планина близо до космодрума Blue Origin в западен Тексас. Нека се опитаме да си представим мащабите на проекта: часовниковият механизъм е висок 60 метра и ще бъде поместен в планина на дълбочина 150 метра. Идеята е на работата на часовника да не могат да попречат никакви природни катаклизми. Махалото на този часовник тежи 4,5 тона и е високо цели 2,5 метра. В планината са издълбани 5 зали, в които ще се отбелязват годишнините – 10 години, 100 години от съществуването на Часовника и т.н. Помещенията за празнуването на 1000 и 10 000 години са оставени на потомците. Стълбището за спускането към помещенията е изрязано от робот с манипулатор, тежащ 2,5 тона.

Принципа на работа

Хилис и неговия екип са обмисляли най-различни начини за осигуряването на необходимата енергия. Най-лесно изглежда използването на ядрено гориво. Но никой не може да каже какво ще се случи с него през следващите 100 века (трябва да се отчете деградацията на материалите от радиацията). А и Хилис не иска да оставя подобно нещо на потомците.

В крайна сметка екипът се е спрял на три основни начина: първо, посетителят може да използва лост, за да разбере колко е часът. Второ, дори и ако в продължение на столетия никой не е докосвал лоста, Часовникът използва температурните разлики на деня и нощта, за да се събере необходимата енергия. И третият начин е използването на своеобразна слънчева електроцентрала: на южния склон на планината ще бъде поставено сапфирно стъкло, под което ще има въздушна камера и цилиндър. През деня цилиндърът малко се премества, а през нощта се връща на предишното си място. По този начин се получава безплатна енергия.

Часовниковият механизъм е съвсем опростен. Нищо ново не е изобретявано и се използва възможно най-опростеното устройство, като не бива да забравяме, че Часовникът трябва да работи минимум 10 000 години. Но зъбните колела са направени от титан и неръждаема стомана и са с диаметър 2,4 метра. За „камбанния звън“ се използват 20 малтийски механизъма с 10 камбанки. Регулаторът за точното време е защитен с кварцова обвивка, а керамичните зъбни колела са изготвени от циркониев нитрид, нямат нужда от смазка и не допускат корозия при триенето на металните зъби един в друг.

За икономия на енергия, циферблатът няма да показва текущото време и ще фиксира само датата на последното посещение. За да се разбере текущото време ще трябва да се използва лоста. Интересно е, че в Часовника е поставен своеобразен механичен компютър, който може да възпроизведе 3,66 милиона простички мелодии.

Осигуряването на необходимата точност

Както казахме в началото, грешката на механичния часовник е няколко десетки секунди в денонощие, която за 10 000 години може да достигне цели дни.

Тук също всичко е доста просто. Часовникът има коригиращ слънчев механизъм. Не е трудно да се пресметне за всяка от следващите десет хиляди години моментът, когато слънцето ще пада под точно определен ъгъл. Всъщност, това вече извършиха компютрите на NASA. И именно точно в този момент всяка година лъч светлина през огромна наклонена цилиндрична призма ще попада върху специален механизъм, който ще извършва сверяването на Часовника. Няма никаква електроника – Слънцето нагрява специално вещество, което се разширява и това разширение се подава на механичното изчислително устройство, което въвежда необходимите поправки в движението на зъбните колела.

Друга интересна особеност е специалният астрономически коректор, който през хилядите години ще въвежда необходимата поправка на грешката, възникваща от разсъгласуването на астрономическото Слънчево време и нашите календари. С други дими, поправката за високосните години и други по-малки промени, които биха се натрупали през следващите 10 000 години. И тук няма никаква електроника и се използва несложно механично решение.

Разбира се този Часовник е един от най-мащабните по време проекти на човечеството – така например, прочутите Египетски пирамиди съществуват от около 4500 години. Но те просто си стоят, докато Часовникът ще трябва да работи, при това, два пъти по-дълго.

 


Разбира се, Джеф Безос непрекъснато е питан: „Защо харчиш пари за подобно нещо?“. На което той дава доста кратък отговор: „Единствената цел за създаването на този часовник е да накара човечеството да мисли не с години напред, а в реални мащаби, които означават нещо. Само така хората ще могат да постигнат нещо глобално и много важно“.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
тъй-тъйЙацкРоцкПрезимеМетоди Дамянов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Методи Дамянов
Методи Дамянов

Zero point module (ZPM).

Презиме
Презиме

Oтдaвнa нe бяx пoпaдaл нa нeщo cтoйнocтнo и нeĸoмepcиaлнo зa cвeтът и чoвeчecтвoтo. Πpeдвид нoвитe Mpaчни вeĸoвe, нa чийтo пpaг cмe – пълeн yпaдъĸ нa cъзидaниeтo, филocoфиятa, нayĸaтa. Xopaтa cтaнaxa мaнипyлaтивни, ĸyxи мaтepиaлиcти, c пpиcaдeни, нeecтecтвeни цeннocти. He, чe тoвa e нeщo нoвo, фyтypиcтитe и мeчтaтeлитe винaги ca били eдин нa xиляди и oбиĸнoвeннo тoвa, ĸoeтo изгpaдят c жeлaниe и плaм, пocлe няĸoй дpyг ocpeбpявa. Ho в пocлeднитe гoдини ce зaбeлязвa ocoбeнo гoлям дeфицит нa тaĸивa xopa, нe пpeживявaт „мoдepнocттa“. И дa пpoчeтa тaĸaвa нoвинa cи e иcтинcĸa нaxoдĸa, шaпĸa cвaлям нa тoзи чoвeĸ – Дaни Xилиc. Paдвaм ce, чe… Виж още »

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

До г-н Даниел Десподов

„нямат нужда от смазка и не допускат корозия при триенето на металните зъби един в друг.“

Моля ви, коригирайте текста или го преведете правилно от там където е взет.
Корозията е процес на самопроизволно разрушаване на металите и сплавите при тяхното химично, електрохимично и биохимично взаимодействие с обкръжаващата среда, а не е механичен процес.
Обикновено материали се третират с циркониев нитрид, когато се изисква висока износоустойчивост и добро приплъзване (нисък коеф. на триене). За това по-правилно е да се напише, че се намалява триенето на металните зъбни колела, а не недопускането на корозия.

тъй-тъй
тъй-тъй

Мислех, че часовникът ще работи максимум 10 000 години, а то било минимум. Сериозна работа. Тури му и 1000-2000 години за разработване, напасване и регулация, плюс още пет години навиване, една година нагласяне на будилника… Ей ти ги 25 000 – 30 000 години, плюс минус 5 000. Взе да ми харесва да ги пиша тия цифрички в години. Някак много епично изглежда. Фактически, голямата цифра създава впечатление за „общочовешка значимост и ръка, протегната през вековете“ – което едва ли щеше да стане, ако гусин Безос беше изпраскал часовник, който да работи, да речем, сто години. Помня, комунистите също много… Виж още »