fbpx
0.8 C
София

Как точно Block ще направи добива на биткойн по-лесен?

Най-четени

Block, разплащателната компания, известна преди като Square, работи върху изграждането на ново поколение „отворена система за добив на биткойн“, както стана ясно наскоро от изявления на нейния изпълнителен директор Джак Дорси. В скорошно медийно изказване генералният мениджър на Block по хардуерните въпроси Томас Темпълтън очерта целите на компанията за разработва на система, при която да има лесен достъп, висока надеждност и производителност и относително висока енергийна ефективност, които да са съчетани с висок хешрейт при добива на биткойн.

Главното обещание е компанията на Дорси да направи добивът не само по-общодостъпен, но и по-екологичен, тъй като високата енергоемкост на криптовалутите е основното, заради което са критикувани. Общата цел е да се направи добивът на най-популярната криптовалута в света по-децентрализиран, като от своя страна биткойн мрежата стане по-устойчива. Тъй като стойността на криптовалутата непрекъснато се увеличава, заедно с надеждите около нея, възникват и редица трудности по отношение на ефективността, която се постига при нейния добив на различни места по света. И тъй като ефективният добив изисква голям набор от благоприятни събития, така че да носи печалба, има опасения, че мрежата е станала централизирана, тъй като голяма част от нейната мощност се държи и поддържа от твърде малка група майнери. Така според компанията на Дорси да направим добива по-децентрализиран е „дългосрочна нужда с цел постигане на бъдеще, което е напълно децентрализирано и не се влияе от местните и геополитическите решения и трусове“, казва Темпълтън. Но тези амбиции могат да носят със себе си и доста противоречия, като се има предвид колко енергоемък може да е добивът на биткойн.

Темпълтън казва, че Block разработва собствен ASIC – персонален чип, оптимизиран за една цел, а именно копаене на биткойн, като над разработката работят и много софтуерни дизайнери. Целта е да се изгради високопроизводителна интегрирана система, която също да бъде с отворен код. Дорси по-рано каза, че иска добивът на биткойн да бъде „толкова лесен, колкото включването на съоръжение в източник на захранване“ и че вижда стойност в системата за копаене, която е вертикално интегрирана в хардуера и софтуера.

Освен че работи по собствена система за добив на биткойн, компанията, която тогава се наричаше Square обяви, че изгражда хардуерен портфейл за биткойн, който има за цел да направи притежаването на биткойн масово. Square също така по-рано позволяваше на клиентите си да купуват и продават биткойн с помощта на приложението Cash. Дорси отдавна е запален поддръжник на биткойн и текста в Bio описанието му в Twitter продължава да бъде просто „#Bitcoin“. По-рано той говори за желанието си Block да изгради система за копаене на биткойн през октомври. Така компанията на основателя и бивш изпълнителен директор на Twitter обещава да революционизира разбирането за биткойн на масовия човек и да спомогне значително за това той да стане част от живота на всички. Предстои да видим как и дали ще реализира това.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини