Инвестиционният фонд за климата на Бил Гейтс се движи напред с плановете за насочване на милиарди долари към нововъзникващите зелени технологии. Тази седмица фондът Breakthrough Energy пусна Заявка за предложения за проекти в Европа чрез програмата Catalyst на Breakthrough Energy. Това идва, след като програмата Catalyst пусна първата си RFP за подобни проекти в САЩ миналия месец.

Програмата Catalyst, стартирала миналия юни с цел да даде възможност за икономика с нулеви въглеродни емисии чрез публично-частни партньорства, казва, че е набрала средства от 1,5 милиарда долара през последните шест месеца и се надява да събере 3 милиарда долара до средата на следващата година. Екипът на програмата планира да използва тези пари за насърчаване на четири различни вида технологии: зелени водородни горива, устойчиви авиационни горива, съхранение на енергия и технологии, които улавят въглеродния диоксид във въздуха.

Още през август Гейтс каза, че програмата Catalyst ще насочи 1,5 милиарда долара за три години в съвместни проекти с Министерството на енергетиката на САЩ, ако Конгресът приеме двупартиен законопроект за инфраструктурата. Това публично-частно партньорство може да предизвика до 15 милиарда долара инвестиции в САЩ, оцени Catalyst през август.

Байдън подписа този законопроект през ноември, отключвайки 1,2 трилиона долара инвестиции – включително десетки милиарди долари за популяризиране на електрически превозни средства, актуализиране на летища, преобразуване на електрическата мрежа, изграждане на „хъбове“ за чиста водородна енергия и директно улавяне на въглеродните емисии от въздуха.

Сега Breakthrough Energy Catalyst казва, че е готова да изпълни обещанието си за финансиране. Сумата, която в крайна сметка ще даде обаче, ще зависи от това колко обещаващи са проектите. Планирано е да се разпределят средства за първата група технологии през следващите пет години. „Чувстваме се много уверени, че САЩ имат проекти, които биха представлявали повече от милиард и половина долара инвестиции от Catalyst, но не искам да кажа, че определено ще финансираме всички тях, преди да сме ги оценили“, казва Джона Голдман, управляващ директор на Breakthrough Energy казва The Verge. „Няма да дадем просто така милиард и половина – имаме сериозни, строги процеси за оценка на проекти, които трябва да продължат напред.“

Проектите, които Фондът в крайна сметка ще избере да финансира на територията на Европа, може също така да отговарят и на условията за допълнителни средства от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка.

Като цяло Breakthrough Energy се надява, че публично-частното партньорство може да мобилизира 1 милиард щатски долара за европейски проекти между 2022 и 2027 г. Фондът също така планира да пусне RFP за Обединеното кралство тази година, последвано от възможности за финансиране за други части на света.

„Критично за всички тези климатични технологии е намаляването на разходите и възможността да ги увеличим до доста гигантско ниво“, каза Гейтс пред The ​​Wall Street Journal през август.

Технологията, която премахва CO2 от въздуха, наречена директно улавяне на въздуха, е мощен пример за това колко инвестиции са необходими. Днес тази технология е в много ранен етап и е много скъпа. Microsoft, която обеща през 2020 г. да преработи повече въглероден диоксид, отколкото собствените ѝ процеси отделят до края на десетилетието, може да е изправена пред разходи от над 9,6 милиарда щатски долара, за да неутрализира собствените си въглеродни емисии само за една година. За да помогне за намаляването на разходите и да изпълни ангажиментите си, Microsoft също стартира Фонд за иновации в климата на стойност 1 милиард щатски долара. Но ще са необходими още много повече инвестиции, за да станат подобен род технологии евтини и достъпни, както и да окажат осезаемо влияние върху климатичната ситуация по света.

Какво ще финансира фонда на Бил Гейтс?

Макар и на този етап да нямаме много данни за проектите, които в момента се разглеждат сериозно от ръководството на фонда на Бил Гейтс, тъй като навярно кандидатите в момента са безброй много и е трудно да се дадат предварителни данни, то навярно средствата от фонда ще бъдат насочени главно към иновативни, стартиращи проекти, които носят високи обещания и могат да докажат своята ефективност практически. Главните цели за финансиране са проекти, които спомагат за намаляването на въглеродните емисии и ограничаването на отделянето на въглеродния диоксид от обичайните процеси на домакинствата и бизнеса.

Към настоящия момент фонда на Бил Гейтс вече финансира проекти по декарбонизация чрез улавяне на въглеродните емисии от въздуха и преработката им в други газове, както и проекти по преработка и полезно използване на генерирана топлинна енергия, която остава неоползотворена.

Каузата за климата става все по-широко приета от множество компании с различни сфери на дейност и от различен калибър, като борбите на еко активистите със сигурност имат влияние и върху това. Макар и неправителствените организации, активистите и всички останали независими граждани и учреждения, които отправят своите искания за отговорност на бизнеса към климата да нямат юридическа и законова сила да променят обществената ситуация, те доста успешно задават тон и дискурс на обсъжданията по въпросите за климата по света, като отварят очите на множество политици за сериозността и актуалността на проблема, както и повишават чувствителността към цената, която всички ежедневно плащаме от замърсяването на околната среда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари