fbpx
15.3 C
София

Как Meta помага на стартиращите технологични компании?

Най-четени

Име Арбичонг, ръководител на отдела по експериментиране с нови продукти в Meta, каза, че проектирането на наистина нови продукти в технологичния сектор е много динамично и бързо, но и в същото време свързано с много провали.

Говорейки на конференцията Slush 2021 в Хелзинки, Арчибонг изложи своята философия за подхранване на стартиращи компании и малки продуктови екипи, която компанията Meta прилага, и за която той се грижи през последните две години и половина.

„За повечето стартиращи компании едва ли първата идея, която е хрумнала на техните основатели, ще бъде тази, която действително ще се разрасне и ще се реализира успешно на пазара. Средният опит показва, че успешна е една от много идеи, които се генерират и преструктурират в хода на разгръщането на едно предприятие, като всичко се базира на много опити и много неуспехи“, каза той в разговор с Лари Мудоо от CNN.

„В Meta се опитахме да създадем пространство, където хората могат да експериментират и да се провалят бързо, за да открият това, което действително биха правили успешно. Подходът към засилено експериментиране без притеснения относно последствията и цената пораждат един благоприятен климат за възникването на иновации – трябва да се чувствате комфортно просто да пуснете идеята си в света и да видите как ще резонира тя в него. И не става въпрос за това дали една идея е била добра, а доколко точно е била добра и в какъв контекст и среда тя е добра.“, казва Арчибонг

По-късно в рамките на дискусията Арчибонг сравни ролята на Meta с тази на градинар, който създава плодотворна почва за предприемачите да изграждат своите идеи и да засаждат семената си в полето на компанията.

„Основната част на моята роля е да бъда страхотен слушател. Тогава става въпрос за това как мога да дам необходимото на онези предприемачески екипи, които имат куража, хъса, желанието и таланта да експериментират, да се измъкнат от ограниченията и как мога да им дам психологическата безопасност да се провалят многократно в една компания, която има висока летва за успех“, каза той.

През следващите години Meta неизбежно ще се съсредоточи върху това как ще изглежда метавселената и хардуера за VR и AR, които са необходими за нейното осъществяване.. Но Арчибонг казва, че фокусът на компанията далеч не е тесен, особено когато става въпрос за географските ширини.

Запитан защо е присъствал на Slush, толкова далеч от Силициевата долина, Арчибонг обясни, че силно вярва, че следващата ера на иновации ще дойде не от САЩ, а по-скоро от „нетрадиционни“ региони, които са били „пренебрегвани“ в миналото.

„Много съм настроен на африканския континент, Латинска Америка и Азия“, каза той. „Бариерите за навлизане стават експоненциално по-ниски и по-евтини; всеки с дизайнерско мислене може да бъде успешен – дори не се нуждаете от умения за програмиране в наши дни.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини