fbpx
0.8 C
София

Microsoft може да направи съхранението на информация в ДНК реалност

Най-четени

Microsoft Research намери начин за по-бързо писане и четене на данни в ДНК материал, което ни доближава до предлагането на ДНК услуги и устройства за съхранение за търговски цели.

Досега изграждането и дистрибутирането на жизнеспособността ДНК среда за съхранение на данни беше силно възпрепятствана от количеството данни, което може да бъде съхранено, както и от скоростите за трансфер – за да бъдат тези два показателя с високи стойности са необходими специфични условия за съхранение на ДНК материала, както и невероятно скъпи технологии, които на този етап са изключително трудни да бъдат представени като достъпни за чисто търговски цели. Но това изглежда може да се промени скоро, както става ясно от една подробна статия на Bichlien Nguyen и Karin Strauss от Microsoft Research, които представиха нов метод за запис на данни върху синтетична ДНК с чип, която технология е 1000 пъти по-бърза от досегашните, позволявайки по-висока пропускателна способност за запис на данни и следователно обещаваща намаляване на разходите, свързани със записа и четенето на съдържание.

Екипът работи в партньорство с Университета във Вашингтон и Лабораторията за молекулярна информация (MISL), а статията, в която е описана новата разработка, е озаглавена „Scaling DNA storage with Nanoscale Electrode Wells“ и е публикувана в Science Advances.

„Светият граал на съхранението“

В изявление, споделено с TechRadar Pro, говорител на Microsoft казва:

„Изследването на този нов технологичен метод за приложение на тази технология все още е в ранен етап и макар да сме окуражени от ранните си открития, нямаме какво допълнително да споделим относно бъдещите планове [за комерсиализация]. За да добавим повече  заключения към самото изследване, ще споменем, че чипът за синтез на ДНК беше доказателство за концепция, която показа, че интелигентният дизайн на оформлението на електродите може да се използва за генериране на масивно паралелни уникални ДНК последователности за съхранение на данни.

Естествена следваща стъпка е да се вгради цифрова логика в чипа, за да се позволи индивидуален контрол на милиони електродни зони за записване на килобайти в секунда данни в ДНК, и ние предвиждаме технологията да достигне до масиви, съдържащи милиарди електроди, способни да съхраняват мегабайти в секунда данни в ДНК. Това ще доведе до по-висока ефективност на технологиите за съхранение на данни на ДНК и е предпоставка за разработването на устройства, които да бъдат по-близо до потребностите на крайните клиенти“

Като една от най-големите компании за облачни изчисления в света, Microsoft има силен интерес към разработването на тази технология, която ще направи архивирането в облак и съхранението в облак по-устойчиви и по-мащабируеми, когато достигнем ерата на зетабайта.

Не очаквайте обаче тази технология да се появи в практиката скоро, тъй като все още остават редица технологични предизвикателства. Но други мултидисциплинарни екипи по света също работят върху превръщането на светия граал за съхранение на данни в реалност. Плюс това, Microsoft не поставя всичките си яйца в една и съща кошница; също така залага на холографско съхранение на данни в Project Silica.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини