fbpx
10.2 C
София

Как Meta се провали през първата си година като компания от метавселената

Meta завършва първата си пълна година като "компания от метавселената" в много по-лошо положение, отколкото в началото

Най-четени

Преди година Meta беше на върха на метавселената. Компанията току-що беше завършила ребрандирането си от Facebook на Meta. Социалните мрежи, както обясни Марк Зукърбърг, вече не бяха единствен фокус за компанията.

„Отсега нататък ние ще бъдем първи в метавселената, а не във Facebook“, каза той.

Сега, когато Meta приключва първата си пълна година като „метавселена“, перспективите са значително по-малко розови. Компанията е загубила милиарди долари от Reality Labs, подразделението, което наблюдава работата ѝ по метавселената. Акциите на компанията се сринаха. За първи път компанията съкрати хиляди служители в масови уволнения. Дори дългогодишни акционери започват да правят това, което някога беше немислимо: да поставят под въпрос визията на Зукърбърг за бъдещето.

В същото време Meta все още не е формулирала ясно какво представлява метавселената и не е обосновала защо милиардите хора, които в момента използват нейните приложения за социални медии, биха искали да бъдат част от „въплътения интернет“. Още по-лошо е, че първоначалният продукт на компанията за метавселената се оказа неубедителен и превърна метавселената в „ударна реплика“, а не в източник на очакване.

Все още не е ясно за какво служи метавселената

Мета и Зукърбърг предложиха различни определения през последната година. Метавселената е „наследник на мобилния интернет“ и „въплътен интернет, в който вие сте в преживяването“. Това е виртуална реалност, но също така и (евентуално) добавена реалност. Освен това по някакъв начин ще се свърже със съществуващите ни социални мрежи във Facebook и Instagram. Но, за разлика от Facebook и Instagram, тя ще бъде оперативно съвместима с платформите на други компании. Може би има нещо общо с NFT и web3.

„Определящата характеристика на метавселената е, че наистина се чувствате така, сякаш присъствате с други хора или на друго място“, каза Зукърбърг по време на интервю на SXSW през февруари. „Може да разглеждате документи, може да разглеждате уебсайт, но в бъдеще ще бъдете в него“.

Зукърбърг може би си мисли, че това обяснява началото на някаква грандиозна визия за бъдещия интернет, но също така звучи много като обикновена стара виртуална реалност. Нещо повече, показателно е, че един от примерите, които той дава, е „разглеждане на документи“. През последната година компанията усилено се занимаваше с Horizon Workrooms, своето социално VR преживяване, предназначено за офис служители.

Когато компанията показа своя нов хедсет Quest Pro от висок клас, тя предложи Horizon Workrooms като едно от ключовите изживявания, оптимизирани за новото устройство. Вече можете да пресъздадете цяло виртуално работно пространство във VR. Скоро ще можете да използвате множество софтуерни продукти за офис и производителност – от Zoom до Microsoft Word.

Но идеята да работите във VR със устройство, прикрепено към лицето ви, все още е доста далеч от привлекателна за повечето хора. А и има твърде малък брой професии и индустрии, в които работата във VR е оправдана дори отдалечено.

Може би най-показателното е, че Meta очевидно се е борила да убеди собствените си служители да използват Workrooms. Въпреки че миналата година всички служители получиха безплатен Quest 2, неотдавнашният натиск от страна на Зукърбърг към екипите да започнат да провеждат срещи във VR разкри, че много от тях или не са се възползвали от предложението, или не са използвали хедсета изобщо, съобщи The New York Times.

Метавселената на Meta е мийм за лоша графика

Без ясна визия за критиците на Meta стана твърде лесно да се възползват от естетическите и други проблеми. Засега най-близкото нещо до „метавселената“ на Meta е Horizon Worlds, нейната социална VR площадка, където потребителите могат свободно да изследват като свой аватар. Но опитът от реалното ѝ използване е много по-различен от лъскавите видеоклипове и демонстрации, които Meta споделя.

Това никога не е било толкова очевидно, колкото когато Зукърбърг искрено публикува скрийншот на своя аватар пред Айфеловата кула и Саграда Фамилия в Барселона, за да отбележи старта на Horizon World във Франция и Испания. Скрийншотът беше ужасно лош и бързо заживя свой собствен живот, тъй като хората се подиграваха на „графиката на ниво 1995 година“.

Зукърбърг бързо обеща нови и усъвършенствани аватари и показа по-реалистично свое подобие, като заяви, че „графиката в Horizon е способна на много повече“. (По-късно публикация в LinkedIn, която междувременно беше изтрита, разкри, че „подобреният“ аватар на Зук е отнел около месец и „40 итерации“.)

След това, по време на събитието Connect на компанията, Зукърбърг обеща още по-голям напредък: крака. Скоро карикатурните аватари без крака на Horizon ще бъдат заменени с такива, които приличат на истински, ходещи хора. Гледахме как аватарът на Зукърбърг с „цяло тяло“ се разхождаше небрежно из Horizon Worlds. Но въпреки че първоначално се смяташе, че това е повратна точка – добавянето на проследяване на краката във VR е известен проблем – и се оказа, че тази демонстрация е по-скоро постановка, отколкото истинска иновация. По-късно компанията потвърди, че демонстрацията е била създадена с улавяне на движение и не е била VR на живо.

Meta все още твърди, че нейните аватари в крайна сметка ще имат крака, но не е ясно кога и дали изобщо функцията ще изглежда като на показаното демо.

Метавселената е яма за пари

Невъзможно е да се пренебрегне фактът, че метавселената на Зукърбърг съвпадна и с най-лошите финансови резултати на компанията в последно време. Приходите на Meta за първи път в историята се свиват в продължение на две поредни тримесечия. Акциите на компанията са загубили повече от 60% от стойността си тази година, което е довело до загуба на милиарди долари.

За да бъдем честни, метавселената не е изцяло виновна. Промените на Apple срещу проследяването в iOS навредиха на рекламния бизнес на компанията. А и цялата индустрия се задъхва от икономическия спад, който засегна дори най-големите технологични гиганти.

В същото време Meta безспорно губи огромни суми пари от своите инвестиции в метавселената. През 2021 г. Reality Labs загуби 10 млрд. долара, а през 2022 г. загубите вече възлизат на 9 млрд. долара към третото тримесечие. Тези загуби се очаква да „нараснат значително“ през 2023 година, според финансовия директор на компанията.

В следствие на всичко това не е изненадващо, че инвеститорите на Meta започват да се питат дали цялата тази метавселена наистина си струва. Главният изпълнителен директор на Altimeter Capital, дългогодишен акционер на Meta, влезе в заглавията на вестниците, когато написа отворено писмо до Марк Зукърбърг по-рано тази година, в което нарече инвестициите на компанията в метавселена „свръхголеми и ужасяващи дори по стандартите на Силициевата долина“.

По време на последния разговор за приходите на компанията, където Зукърбърг по-често отговаря на пиперливи въпроси за рекламния бизнес на компанията, един анализатор също повдигна въпроса за „експерименталните залози срещу доказаните залози“.

„Мисля, че всички искат да чуят защо смятате, че това си струва“, попита той. Зукърбърг, който изглеждаше малко развълнуван от въпроса, отговори, че „работата по метавселената е по-дългосрочен набор от усилия, по който работим, но мисля, че в крайна сметка ще проработи“. Търпението, каза той, ще бъде възнаградено.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини