fbpx
12.8 C
София

Калифорнийски депутати искат блокиране на разпознаването на лица в полицейските камери

Най-четени

Калифорния е една крачка по-близо до постигането на забрана на полицейските управления да използват технология за разпознаване на лицата от камерите, монтирани на работните екипи на полицаите. Сенатът на щата гласува в сряда одобрение на законопроект, който ще попречи на полицията за използва технологията за разпознаване на лица в продължение на три години.

Занопроектът произтича от опасения, че разпознаването на лица не е достатъчно надеждно и има риск да бъдат маркирани и объркани висок процент невинни хора за разпит или арест. Защитниците твърдят също, че добавянето на лицево разпознаване към телесните камери може да бъде инструмент за наблюдение и шпионаж, които подкопават доверието в служителите на реда.

В САЩ, полицаите използват телесни камери, монтирани на нивото на гърдите им, които записват непрекъснато всяка секунда от тяхната работа. Към момента в повечето щати не използват полицейските камери с вградена технология за разпознаване на лицата, но някои от тях вече са въвели такава, която служи за алармиране при засичане на потенциално опасно или издирвано лице.

„Камерите на полицейските служители в нашия щат няма да бъдат средство за нарушаване на личната неприкосновеност на гражданите“, заяви Мат Кейгъл, юрист по технологии и граждански свободи към ACLU на Северна Калифорния в своето изказване.

Законопроектът ще бъде присъединен към вълна от други закони, които ограничават възможностите и въвеждат по-стриктни правила за използване на технологии за лицево разпознаване във видео наблюдението и камерите на обществени места. Сан Франциско беше първият град, който прие забрана за използването на технология за разпознаване на лица от камерите на градските служби. Кметствата на градовете също прилагат и строг надзор над доставчиците, от които полицейските и градските служби закупуват техника за наблюдение.

Технологичните компании също изразиха опасения, като през юни производителят на телесни камери Axon заяви, че няма да внедрява софтуер за разпознаване на лица в своите продукти. Според проучвания, технологиите за разпознаване на лицата са по-малко точни, когато засичат изображения на тъмнокожи жени.

Следва калифорнийското държавно събрание да гласува законопроекта, а губернаторът да го подпише, преди законът да бъде официално приет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини