Софтуерните продукти на Kaspersky Lab (познати вече официално само като Kaspersky) получиха постоянна забрана за присъствието им в правителствените системи и мрежи на САЩ, предава nextgov. Вашингтон наложи временна забрана за използването им преди две години, когато компанията беше обвинена в сътрудничество с руското разузнаване.

Освен обвиненията за сътрудничество с шпионите в Кремъл, руската компания беше обвинена, че преди пет години с помощта на нейния софтуер е била извлечена конфиденциална информация от домашния компютър на нещатен сътрудник на АНС.

Още с появата на обвиненията (публикувани в американски медии, позоваващи се на анонимни източници), Kaspersky настояват, че са невинни и са жертва на геополитически игри. Компанията даже заплаши да съди американската държава, която според техните убеждения, нарушава Конституцията на САЩ. Делото е в ход, но едва ли резултатът от него ще е в полза на руската компания. В опит да изчистят името си, Kaspersky обявиха откриването на специален център в Швейцария, където специалисти могат да инспектират свободно изходния код на основните им продукти.

Независимо от проекторезолюция на Европейския съюз за забрана на продуктите на компанията, както и забраната им за територията и мрежите на държавни учреждения в страни, като Холандия, Литва и Великобритания, официална позиция на Европейската комисия, публикувана по-рано тази година, обяви, че не намира доказателства за твърденията на американската власт.

Настоящата постоянна забрана засяга не само закупуването и ползването на хардуер, софтуер и услуги от американските държавни и правителствени агенции, но и на техните контрактори, които имат достъп до мрежите им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари