Квантов експеримент доказа, че обективната реалност не съществува

36
5178

Физиците отдавна подозират, че квантовата механика дава възможност на двама наблюдатели да виждат различни противоречиви реалности. Сега тези реалности бяха наблюдавани експериментално.

През 1961 година американският физик Юджин Уигнър проведе мислен експеримент, с който демонстрира един от парадоксите на квантовата механика. Той показа, че странната природа на Вселената дава възможност на два наблюдателя – да кажем, самият Уигнър и неговия приятел – да изследват различни реалности. Оттогава учените използват мисления експеримент „Приятелят на Уигнър„, за да проверяват възможността за съществуването на някои обективни факти.

Мисленият експеримент на Уигнър започва с един поляризиран фотон, който при измерване може да покаже както хоризонтална, така и вертикална поляризация. Но според законите на квантовата механика, преди измерването фотонът съществува и в двете състояния едновременно в така наречената суперпозиция, съобщава MIT Technology Review.

Уигнър си представил приятел, който в съседна лаборатория измерва състоянието на този фотон и записва резултатите, докато самият Уигнър наблюдава този процес отстрани.

Хипотетичният Уигнър не разполага с данните от измерванията, направени от неговия приятел, и е принуден да приеме, че фотонът и неговите измерения са в суперпозиция за всички възможни резултати от този експеримент. „Уигнър“ може дори да проведе експеримент, за да определи, дали тази суперпозиция съществува.

От гледна точка на „Уигнър“, съществуването на суперпозицията е факт. И този факт показва, че никакви измервания не са правени. Но от гледна точка на неговия приятел, който всъщност е измерил поляризацията на фотона, това не е така. „Приятелят“ по някое време дори може да съобщи на „Уигнър“ фактите от измерването. Но докато той не разкрие резултата, реалността на „Уигнър“ няма да се промени.

Получава се, че има две противоречиви реалности, което поставя под съмнение обективността на фактите, до които са достигнали наблюдателите.

До днес това бе само една теория. Но миналата година Часлав Брукнер от Виенския университет измисли начин да възпроизведе експеримента „Приятеля на Уигнър“ с помощта на няколко заплетени частици.

Тази седмица група учени от Единбург под ръководството на Максимилиано Проиети проведе този експеримент. Учените създадоха различни реалности и ги сравниха. Те използваха шест заплетени фотона за създаването на две алтернативни реалности. „Приятелят на Уигнър“ измервал суперпозицията на фотона и записвал резултата. След това „Уигнър“ измервал интерференциите, за да определи, дали измерването и фотонът са в суперпозиция.

Резултатът е недвусмислен: и двете реалности съществуват едновременно, въпреки че се получават несъвместими резултати, точно както предсказа Уигнър.

Това повдига някои твърде интересни въпроси, които принуждават физиците да преразгледат естеството на реалността. Натрапва се изводът, че обективната реалност не съществува. И може би идеята за свободата на избора може и да не е вярна.

Разбира се, напълно е възможно да съществува някаква незабелязана по време на експеримента особеност, която опровергава този извод.

36
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
22 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
17 Автори на коментарите
Корен квадратен111favrМирославИзидоро Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Любопитна статия, благодаря за което. Нареждам я до любимите ми парадокси като „Котката на Шрьодингер“, „Магарето на Буридан“, „Парадоксът на Пинокио“, „Лист на Мьобиус“, „Парадоксът на близнаците“ и т.н. 🙂

Мирослав
Мирослав

Възхитен съм от такива Умове, в сравнение с които аз се чувствам като научно джудже!!

Efix
Efix

В Колибката има научнопопулярни филмчета в раздела „Енергия“, а и в другите също. Препоръчвам ти поредицата на Карл Сейгън, като добра начална точка. 🙂

Мирослав
Мирослав

Би ли ми препоръчал някаква литература за въведение в квантовата физика, защото това с „Котката на Шрьодингер“ ми е сложно и за това може би ми се струва безсмислено. Трудно ми е да го асимилирам. На български ако може или поне автор.

favr
favr

„елегантната вселена“ на брайън грийн

Емилиян
Емилиян

До Мирослав: Брайън Грийн и в трите му големи книги се опитва да обясни нещата с примери, което е супер, лошото е че не са добре подбрани. Грийн е също и привърженик на струнната теория, което съвсем го отдалечава от класическата кватнова механика. Нийл Деграс Тайсън в книгата си „Астрофизика за заети хора“ с далеч по-голям успех успява да обясни някои неща с прост език и примери, проблемът за мен в тази книга е, че на моменти се улавя личната оценка на Тайсън за Айнщайн примерно, което… не е добре за такъв род книги. Най-голямата грешка на Айнщайн на Дейвид… Виж още »

пипи
пипи

Ох я да вземете по една лопата и на работа..

BlB
BlB

Благодаря за статията но има неточности по превода. От оригиналната статия „6 entangled photons“ по-скоро се прежда като „6 сплетени/свързани фотона“. На това се основава и квантовата телепортация…
Изводите по-скоро са на квантово ниво.

Кольо
Кольо

Тез физици, ни губят времето с глупости, вместо да се заемат с практически задачи.

Срещу маргинализацията
Срещу маргинализацията

Не всичко е леб, бира и ракия.

Нищо съществено не съществува
Нищо съществено не съществува

Квантов Експеримент направен от Изкуствен Интелект, който използва Блокчеин технология . Платено му е с Криптовалута .

Мирослав
Мирослав

Аз като лаик мога да споделя-
квантовата физика дава реални и логични обяснения на създаването на Земята и на почти всички събития протичащи в космоса.

Бачо Ваньо
Бачо Ваньо

1. Хващате някоя шаврантия и я надупвате. Това се нарича „суперпозиция“!
2. Вие го набутвате, на нея и влиза – ето ви „противоречива реалност“.

radi
radi

🙂 🙂 като им лопна по една лопата и на двамата Уигнър и приятелят му ще ги питам в коя реалност е била лопатата, па да не е била и в суперпозиция

Корен квадратен
Корен квадратен

Тази статия и тези учени,отново доказват ,че земята не е кръгла!!

Масово изселване
Масово изселване

Не е кръгла, защото не е двуизмерна, тя е почти идеална сфера и затова можем да кажем, че е сферична. Кръгла може да бъде само рисунката на платно. Маргиналността на останалите Българи е плачевно ниска. Отворете границите да дойде някой нормален!

111
111

Земята е далеч от идеална сфера. Ако я разгледаме с атмосферата, е разтегната около екватора, заради най-голямата ъглова скорост там. Ако я огледаме само форма на скалите – без океани и т.н е като странен „картоф“ – с вдлъбнати и подобни.

favr
favr

ако махнем океаните разликата между еверест и марианската падина ще е по малко от 30км… при обиколка на екватора от 40 000км едва ли това би променило сферичната форма на земята…

111
111

По скоро е леко като круша. Малко е по-сплескана от към Австралия. Но не е толкова осезаемо. Наистина разликата е малка, но я има

Корен квадратен
Корен квадратен

До 111:Алоо Гагарин,ти туй ли видя отгоре или гледаш мултфилмите на НАСА?

111
111

До квадрата – Нека позная – Земята е плоска?

favr
favr

освен, че е плоска е създадена за 6 дена, възрастта и е 5000 години, и вкаменелостите от динозаври ги е закопал господ за да изпита вярата ни… алилуя

111
111

Амин!

Корен квадратен
Корен квадратен

До 111: Не ми отговори на въпроса! Съвсем сериозно питам защото обясненията за земята и космоса са меко казани неприемливи! А земята дали е плоска или извита нямам идея!

Morgan
Morgan

Антокорупционната комисия прави изследване за картел на пазара на горива и не открива наличие на такъв. В същото време хората наблюдават и виждат картел. Ето това са 2-те реалности от реалния свят, не от квантовата механика.

Капитализъм
Капитализъм

Кой е наблюдаващия? Какъв картел те гони?! Фокусирай се върху приходите, не върху стотинките разходи и то от преките. Виж колко индиректни разходи и косвени данъци имаш в БГ от регулацията на държавата в стопанските процеси и после се чуди защо си беден…

favr
favr

а стига бе, и таз статия ли обърнахте на политика…

Morgan
Morgan

Първо не виждам да съм се оплакъл, че съм беден, второ визирам народа, нали него дават по телевизията, че се оплаква от високи цени на бензина. Като цяло идеята ми беше за двете реалности за двамата наблюдаващи/участващи. Иначе е вярно, че както и да го въртя поне половината пари, които излизат от джоба на работодалетя ми в посока моя джоб, в крайна сметка отиват в държавата.

set001101
set001101

Тея учени кога ще спрат да бръщолевят глупости като някакви напушени хипита Тъпаци. Кога ще разберат че всичко което може да се измери става като се съпостави с друг обект Времето е илюзия, това че можем да си спомним нещо не значи че има някаква невидима сила която движи вселената от минало към бъдеще (че чак сме стигнали до там да правим теории за пътуване във времето ха ха) Тежестта е привличане между две тела (в най общият смисъл привличане между земята и предметите които „теглим“) Скоростта на даден обект е измерима само единствено спрямо друг обект посоката на движение… Виж още »

favr
favr

ако няма време не би могло да има движение…