16.8 C
София

Киберченгетата от EC3 заловиха голяма кардърска група

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Представители на световни правораздавателни агенции задържаха международна банда източила $12 млн. от кредитни карти след провеждането на операция с кодовото име Operation Spyglass.

29 са арестуваните при акцията, в която са взели участие представители на канадски правоохранителни агенции и Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол (EC3). Арести са осъществени в Германия, Франция и Канада. Бандата е компрометирала PoS-терминали, пресичайки въвежданата информация за кредитните карти на жертвите. След кражбата на данните, те са били пращани към Канада, където са били декриптирани и пращани обратно за изготвянето на клонирани кредитни карти. По данни на EC3 става въпрос за компрометирането на близо 30 000 карти.

Шефът на киберзвеното Трьолс Йортинг (Troels Oerting) заяви, че настоящата операция е израз на колаборацията между отделните агенции и доказателство, че посредством транснационално сътрудничество и инвестирането във възможностите за разследване на престъпления в дигиталната сфера, киберпрестъпниците няма да останат дълго на свобода.

Очаква се на арестуваните да бъдат повдигнати обвинения за измама, незаконно притежание и незаконен трафик на картова информация, измама с банкови карти, заговор, кражба и притежание на крадена собственост.

Настоящите арести са пореден успех за Европейския център за борба с киберпрестъпленията. Сформиран по-рано тази година, през септември Центърът извърши акция, при която арестува престъпници продавали незаконен достъп до хиляди сървъри.

Киберзвеното към Европол се сформира с цел да се бори с престъпленията в дигиталното пространство, които отдавна са факт. Подобни структури има отвъд Атлантика още от средата на 90-те, а появата на централизирано европейско звено е израз на желанието на институциите да се справят с престъпления, които промениха отдавна криминалния пейзаж на Стария континент.

Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини