fbpx
11.8 C
София

Китайската компания Baidu ще пусне през март чатбот наподобяващ ChatGPT, наречен Ernie Bot

Ernie Bot e от четири години в процес на създаване

Най-четени

Китай не изостава, когато става въпрос за революцията на чатботовете. След експлозивното навлизане на ChatGPT на сцената и обявяването от Google на собствена технология с изкуствен интелект, наречена Bard, сега китайската компания Baidu разкри своята версия, наречена Ernie Bot, която се планира да се появи в Китай през следващият месец.

След старта на ChatGPT през ноември миналата година вълнението около генеративния изкуствен интелект нарасна неимоверно. Услугата на OpenAI достигна 100 милиона потребители само за два месеца, което я превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение на всички времена. За сравнение: на TikTok му бяха необходими девет месеца, за да достигне този етап.

Тъй като Google бърза да пусне колкото се може по-скоро своя чатбот, Ройтерс съобщава, че китайският гигант Baidu е заявил, че ще приключи вътрешните тестове на подобен проект през март. Нейният езиков модел с изкуствен интелект, Ernie – абривиетура на „Enhanced Representation through Knowledge Integration/Подобрено представяне чрез интегриране на знания“ – се разработва от 2019 година насам. През това време той се е научил да изпълнява задачи, включително разбиране на човешкия език, генериране на езикови текстове и генериране на текст към изображение.

Запознат с въпроса заяви, че Ernie първо ще бъде пуснат като самостоятелно приложение, преди Baidu да го слее с търсачката на компанията, за да може технологията да се използва за подпомагане на резултатите от заявките за търсене, подобно на начина, по който Microsoft планира да интегрира генеративния изкуствен интелект на OpenAI в Bing.

Както и много други западни интернет компании, Google и нейните услуги са забранени в Китай, така че Ernie може да бъде първата възможност за голяма част от населението на страната да взаимодейства законно с усъвършенстван чатбот с изкуствен интелект. Предстои да разберем дали той може да се сравни с най-доброто, което предлагат OpenAI и Google. Както посочва Ройтерс, Baidu стартира своя собствена версия на метавселената, наречена XiRang, която беше критикувана, че не предлага много завладяващо преживяване, но Baidu от твърдят, че тя все още е в процес на разработка. Ernie е в процес на разработка от четири години, така че чатботът може да се окаже равностоен, та дори и по-добър от ChatGPT.

ChatGPT монетизира услугата си с пускането на абонаментна опция за 20 долара на месец, наречена ChatGPT Plus, която предлага приоритетен достъп в натоварени периоди, по-бързо време за реакция, по-голяма стабилност и приоритетен достъп до нови функции и подобрения. Това ниво вече е достъпно в САЩ, въпреки че има списък с чакащи за тези, които искат да се регистрират.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини